Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Na bazi ostvarenih rezultata očekujemo podršku evropskih partnera za brži napredak ka članstvu u EU

Objavljeno: 06.09.2018. 02:05 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Služba za odnose s javnošćuCrna Gora sprovodi opsežne reforme i ispunjava potrebne uslove na bazi kojih očekuje podršku evropskih partnera za otvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja, zaključenje pregovora u više oblasti i brži ukupan napredak ka članstvu u EU, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastancima sa evropskim komesarima za proširenje Johanesom Hanom i unutrašnje tržište Elžbjetom Bjenkovskom.

Potpredsjednik Pažin je predvodio delegaciju Vlade Crne Gore koja se sastala danas u Briselu sa visokim predstavnicima Evropske komisije radi prezentacije ostvarenih rezultata u pravcu okončanja procesa otvaranja pregovaračkih poglavlja i uspješnog zaključenja pregovaračkog procesa sa EU u više oblasti, uključujući pregovaračko poglavlje 5 – Javne nabavke.

Komesari Han i Bjenkovska upoznati su da je u završnoj fazi izrada zakonskih tekstova o javnim nabavkama, privatno-javnom partnerstvu i koncesijama, kao uslova za dostizanje evropskih standarda i uspješno okončanje pregovora sa EU u oblasti javnih nabavki.

Naglasivši veliki značaj navedenih zakona za funkcionalnost i transparentnost javnih službi, efikasno korišćenje javnih resursa i ukupan ekonomski razvoj države, potpredsjednik Pažin je pozvao evropske partnere da svojim ažurnim komentarima na nacrte zakonskih tekstova doprinesu njihovoj punoj usklađenosti sa najvišim evropskim standardima.

„Spremni smo da u punoj mjeri uvažimo sve sugestije Evropske komisije koje će unaprijediti naše zakonodavstvo u ovim važnim oblastima i pomoći državi da pruža kvalitetnije usluge građanima i privredi. Na bazi ostvarenih rezultata očekujemo podršku evropskih partnera ne samo za zatvaranje ovog pregovaračkog poglavlja, već i za brži ukupan napredak ka članstvu u Evropskoj uniji,“ saopštio je potpredsjednik Pažin. 

Na sastanku sa komesarom Hanom razgovarano je i napretku o oblasti vladavine prava na kojem se temelji ukupan napredak u pregovorima o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

U sastavu crnogorske delegacije bili su ministarka ekonomije Dragica Sekulić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija Nina Vujošević, glavni pregovarač Aleksandar Drljević i Direktor uprave za javne nabavke Mersad Mujević.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?