Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Švajcarska delegacija Swiss Continence Fondacije u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori povodom formiranja zdravstvenog i istraživačkog regionalnog centra

Objavljeno: 06.09.2018. 20:05 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
              
Švajcarska delegacija predstavnika Swiss Continence Fondacije, predvođena profesorom Tomasom Keslerom, predsjedavajućim Fondacije i šefom katedre za neuro-urologiju na Univerzitetu u Cirihu i Univerzitetskoj bolnici Balgrist, boravi 6. i 7. septembra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Delegacija je danas otpočela sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore, u cilju potencijalnog investiranja i formiranja novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera.

Delegacija se prvo susrela sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović, državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja, Milovanom Vujovićem, generalnom direktoricom Direktorata za kontrolu i unaprijeđenje kvaliteta zdravlja, prof.dr Vesnom Miranović, generalnim direktorom Generalnog direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova, Veljkom Milonjićem i nezavisnom savjetnicom ministarke nauke, dr Ninom Radulović.

Predsjedavajući Fondacije, profesor Kesler, pokrenuo je inicijativu izrade zajedničkog projekta između Crne Gore i Švajcarske, pod okriljem Swiss Continence Fondacije, a u cilju unaprijeđenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. Na prijedlog gdina Keslera, sredinom avgusta ove godine ministarka Damjanović je posjetila Univerzitetsku bolnicu Balgrist, zajedno sa direktorom Kliničkog centra, dr Jevtom Erakovićem, i sastala se sa ključnim ljudima iz ove organizacije, koji su potvrdili pružanje sve neophodne podrške u cilju formiranja dijagnostičkog centra u Crnoj Gori, a koji bi uključio i projekte edukacije za zdravstvene radnike na osnovu najsavremenijih naučnih, obrazovnih i zdravstvenih dostignuća.

Srednjoročni cilj ove saradnje bilo bi uspostavljanje novog zdravstvenog i istraživačkog centra regionalnog karaktera u Crnoj Gori, u koji je pomenuta švajcarska fondacija spremna da investira sredstva u obimu i do nekoliko miliona eura. Budući da su obuke i edukacija budućeg osoblja u ovom centru ključni faktor, ukazano je na spremnost finansijske podrške od strane Fondacije za ove svrhe, za obuke istraživača na Univerzitetu u Cirihu i medicinskog osoblja u Univerzitetskoj bolnici Balgrist.

Delegacija je razgovara o modelu optimalnom modelu saradnje koji bi vodio ka formiranju regionalnog centra izvrsnosti u oblasti neuro-urologije, sa mogućnošću proširenja projekta na oblast radiologije, dijagnostike, neurologije i ginekologije.

U Kliničkom centru Crne Gore delegacija se susrela sa direktorom dr Jevtom Erakovićem, prof.dr Marinom Ratković, medicinskom direktorkom KCCG, direktorom Klinike za urologiju i nefrologiju, dr Petrom Kavarićem, dekanom Medicinskog fakulteta prof.dr Goranom Nikolićem i prorektorkom Univerziteta Crne Gore, prof. dr Irenom Orović. Oni su se upoznali sa radom ove medicinske ustanove, odnosno medicinskim procedurama koje se sprovode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kao i aparaturi koja je dostupna ljekarima. Delegacija je obišla odjeljenja Nefrologije, Neurologije i Urologije i razgovarala sa mladim ljekarima koji su trenutno na specijalizaciji u zemljama regiona, ali i Zapadnog Balkana, o radu u Kliničkom centru, te znanju koje su stekli vani, a mogu upravo ovdje implementirati.

Delegacija Swiss Continence Fondacije će danas posjetiti i Institut “Simo Milošević” u Igalu i imati zvaničan susret sa direktoricom, gđom Gordanom Rajović.

Sjutra, 7. septembra, delegacije će se sastati sa ministrom finansija, mr Darkom Radunovićem, savjetnikom premijera za strane investicije, mr Vladimirom Beratovićem, gradonačelnikom Podgorice, dr Ivanom Vukovićem, i potpredsjednikom Crnogorske akademije nauke i umjetnosti, prof.dr Ljubišom Stankovićem.



Ministarstvo nauke Crne Gore

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?