Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Holandija očekuje da nastavak reformi dovede Crnu Goru do punopravnog članstva u Evropskoj uniji

Objavljeno: 12.09.2018. 22:35 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
   

Transkript izjave potpredsjednika Vlade Zorana Pažina na kraju dvodnevne posjete Kraljevini Holandiji.pdf

Na svim sastancima sa visokim holandskim zvaničnicima čuo sam riječi ohrabrenja i podrške za reforme koje je Crna Gora ostvarila, kao i očekivanja da će nas nastavak reformi koje sprovodimo dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na kraju dvodnevne zvanične posjete Kraljevini Holandiji.

Razgovarajući sa holandskim poslanicima, članovima parlamentarnih odbora za evropske poslove i bezbjednost, Potpredsjednik je predstavio konkretne rezultate koje Crna Gora ostvaruje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ocjenjujući da navedeni rezultati snaže temelje pravde i bezbjednosti u Crnoj Gori i širem regionu i preporučuju našu zemlju za brže pristupanje EU.

Ukazao je da je crnogorsko tužilaštvo, samo u ovoj godini do danas, imalo u radu prijave protiv 716 osoba zbog krivičnih djela korupcije i protiv 115 osoba zbog organizovanog kriminala. Podsjetio je, takođe, i na nedavne zapljene više tona narkotika i policijske akcije kojima je spriječen veći broj najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Prilikom susreta sa savjetnikom holandskog premijera Majklom Stibeom, potpredsjednik Pažin je zahvalio na istrajnoj podršci holandske vlade politici proširenja i napretku Crne Gore ka članstvu u EU, ukazujući da je veoma važno da bude zadržan princip regate, odnosno princip napretka zasnovanog na pojedinačnim zaslugama država kandidata.

Potpredsjednik je saopštio svojim sagovornicima da, na bazi ostvarenih rezultata, Crna Gora očekuje podršku Holandije za brži napredak u predstojećoj odlučujućoj fazi procesa pristupanja Evropskoj uniji, ocjenjujući da je podrška članstvu Crne Gore u EU najbolji podsticaj politici afirmacije evropskih vrijednosti, mira i prosperiteta u širem regionu Zapadnog Balkana. Potpredsjednik Vlade je zaključio zvaničnu posjetu Kraljevini Holandiji učešćem na Specijalnom događaju povodom obilježavanja 125 godina od Haške konferencije za međunarodno privatno pravo.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?