Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović predstavila SEEIIST projekat na međunarodnoj konferenciji o istraživačkoj infrastrukturi u Beču

Objavljeno: 12.09.2018. 23:04 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke

Ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović, predstavila je projekat Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, a koji predviđa realizaciju Hadronske kancer terapije sa istraživanjima u biomedicini, na renomiranoj međunarodnoj konferenciji o istraživačkoj infrastrukturi „International Conference for Research Infrastructures 2018”, u Beču, na poziv federalnog ministra obrazovanja, nauke i istraživanja Republike Austrije.

Konferencija ICRI 2018 se organizuje u okviru austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, i na njoj učestvuju, takođe, komesar za nauku i inovacije Evropke komisije, gospodin Karlos Moedaš i generalni direktoror za istraživanje i inovacije u EK, gospodin Žan Erike Pake.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Na uvodnom panelu pod nazivom „Sustainable Research Infrastructures on the global arena: policy developments, lessons learned and strategies”, tokom kojeg je ministarka Damjanović predstavila SEEIIST projekat, učesnici su diskutovali o održivosti, kao i neophodnosti istraživačkih infrastruktura na globalnoj sceni, te naučnim strategijama i politikama koje pomažu da se one realizuju i doprinosu sveukupnom društveno-ekonomskom boljitku zemalja.

Pored ministarke Damjanović, na panelu su učestvovali: Jan Hrusak, izvršni direktor Evropskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI), Phil Mjwara, generalni direktor Odsjeka za nauku i tehnologiju, Južna Afrika, Karina Angelieva, savjetnica i šef Sektora za obrazovanje i istraživanje, stalno predstavništvo Republike Bugarske u EU, Sean Dougherty, generalni direktor ALMA, Tony Donné, predsjedavajući EIRO foruma, Ilaria Nardello, izvršni direktor Evropskog istraživačkog centra za biologiju mora (EMBRC-ERIC) i Luca Pezzati, naučni koordinator (E-RIHS). Moderator sesije je bio gdin Jean David Malo, direktor za inovacije i otvorenu nauku u DG R&I, Evropska komisija.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka Damjanovć je u svom izlaganju istakla da je regionu Jugoistočne Evrope neophodna krupna naučnoistraživačka infrastruktura koja će pokrenuti naučnu izvrsnost, spriječiti odliv talenata, podstaći inovacije, mobilnost, internacionalizaciju i transfer znanja, kao i ostale komplementarne tehnologije. Sve su to načini da upravo nauka poboljša društveno-ekonomske uslove i omogući mladim ljudima atraktivan ambijent u kojem žele da rade i stvaraju u svojoj zemlji. Ovakav projekat, dodala je ministarka Damjanović, iako peti u Evropi, biće jedinstven u svijetu zato što predviđa da se 50 odsto vremena odvija istraživanje, a što će privući istraživače i iz Zapadne Evrope.

Uspostavljanje SEEIIST projekta, odnosno najmodernije naučne insfrastrukture, doprinosi takođe i ublažavanju tenzija i boljoj saradnji zemalja regiona, kao što se pokazalo u slučaju projekta SESAME, u Jordanu, prepoznat kao pravi primjer “nauke za mir”. Dodatno, projekat bi omogućio da ovaj region povrati naučnu izvrnost, koja je postojala u prošlosti i ubrzati tehnološki razvoj zemalja.

Učesnici panela su saglasni da jedino naučne infrastrukture pomažu u ublažavanju socijalnih razlika, pokreću internacionalna partnerstva i predstavljaju pravi način da se ulaže u ljudski kapital, znanje, što je jedan od postulata ekonomije bazirane na znanju.

Nauka mora biti otvorena i nuditi rješenja za društvene izazove u probleme, jedan je od zaključaka sesije, što se i nalazi u osnovi politike Evropske komisije, odnosno institucija iz oblasti nauke i istraživanja, a koja je organizator ove konferencije.


Ovo je četvrto izdanje konferencije ICRI, poslije Kopenhagena 2012, Atine 2014. i Južne Afrike, 2016. godine. ICRI okuplja donosioce politika o istraživačkim infrastrukturama i ove godine se očekuje više od 50 učesnika širom svijeta.

Tokom boravka u Beču, ministarka nauke će sjutra održati i dva sastanka u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju, i to sa zamjenicima generalnog direktora za oblast tehničke saradnje te nuklearnih nauka i aplikacija (DDG TC i DDG NSA), g-dinom Dazuom Jangom i g-dinom Aldom Malavasiom kako bi se sagledala dalja podrška IAEA Crnoj Gori, posebno u svijetlu velikog regionalnog projekta za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope - SEEIIST.

MINISTARSTVO NAUKE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?