Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić u Beču: Jača međunarodna saradnja i koordinacija zajednički bezbjednosni interes

Objavljeno: 13.09.2018. 20:23 Autor: MUP
Međusobna koordinacija, pravovremena razmjena informacija i iskustava, kao i unapređenje već postojećih mehanizama saradnje osnov su za efikasno sprovođenje akcija od bezbjednosnog interesa, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na današnjem ministarskom sastanku održanom u Beču.

Konferencija koja je upriličena povodom austrijskog predsjedavanja Evropkom unijom, a kojoj su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i ministri iz zemalja Evropske unije, bila je prilika i da Crna Gora zaključi Sporazum o automatizovanoj razmjeni DNK podataka, podataka o otiscima prstiju i podataka o registraciji vozila, koji se realizuje u okviru Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi. Tim povodom ministar Nuhodžić je ocijenio da ovaj dogovor predstavlja ključni iskorak u efikasnijoj borbi protiv prekograničnog, teškog i organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i terorizma i podsjetio da je Crna Gora preduzela sve potrebne pripremne radnje radi prilagođavanja svojih sistema za predstojeću automatsku razmjenu podataka.

eu2018atDanašnja konferencija bila je prilika i za razgovor ministara na temu aktuelnih migratornih izazova. S tim u vezi ministar je istakao da je donošenjem novog zakonodavnog okvira, usklađenog sa evropskim standardima, utvrđeno cjelovito i jasno postupanje svih nadležnih aktera. Ministar Nuhodžić je kazao da uprkos tome što se Crna Gora nalazi na takozvanoj „Obalnoj ruti“, nezainteresovanost migranata da učestvuju u postupku međunarodne zaštite i dalje postoji jer Crnu Goru ne doživljavaju kao krajnju destinaciju, te da se stoga u najvećem broju slučajeva postupci obustavljaju.

Govoreći o bezbjednosnom akspektu migracija, ministar Nuhodžić je podsjetio na uspostavljanje mješovitih patrola iz redova policije i vojske na granici sa Albanijom i zajedničkih patrola sa drugim susjednim zemljama, čime se sprečava ilegalni ulazak u zemlju, ali i druge nezakonite radnje na granici i u pograničnom pojasu. Ministar je istakao da je saradnja sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) od izuzetnog značaja za pitanje ilegalnih migracija, naročito u dijelu razmjene operativnih podataka i iskazao uvjerenje da će Crna Gora uskoro realizovati aktivnosti na planu usaglašavanja Sporazuma sa FRONTEX-om, kako bi se doprinijelo ispunjavanju ciljeva definisanih Strategijom proširenja.

Tema sastanka u Beču bio je i terorizam, a ovom prilikom ministar Nuhodžić je kazao da iako su obim i stepen rizika od ovog fenomena manji nego u zemljama u regionu, Crna Gora preduzima značajne mjere i aktivnosti u cilju prevencije, suzbijanja i sprečavanja svih oblika nasilnog ekstremizma, radikalizacije i terorizma. Kao naročito važnu on je istakao saradnju u okviru Zapadnobalkanske inicijative za borbu protiv terorizma (WBCTi), čije je formiranje podržano od strane nadležnih tijela Evropske unije i ministara unutrašnjih poslova i pravde zemalja Zapadnog Balkana.


                                                                                 
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?