Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Nikšiću posjetio osam preduzetnika koji su podržani kroz IPARD: Novim investicijama otvorena nova radna mjesta i osiguran posao hiljadama farmera

Objavljeno: 17.09.2018. 19:32 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović obišao je u Nikšiću osam preduzetnika koji su u ovoj godini uspješno realizovali planirane investicije i dobili bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede kroz IPARD program, čime su unaprijedili svoju proizvodnju i konkuretnost, otvorili značajan broj novih radnih mjesta i mogućnost za širenje kooperantske mreže sa crnogorskim farmerima.

Kompanije i preduzeća koje je potpredsjednik posjetio - Mesna industrija "Goranović”, preduzeća za preradu mesa “INMES-MARK“, mljekara “Srna” i “Nika”, “Sirara Miljanić”, zatim pogon za preradu i sušenje voća “Montenomaks”, pogon za preradu drenjina u Ozrinićima i klanica i pogon za preradu mesa “MINIKO” u Banjanima, u ovoj godini investirali su ukupno 1.470.000 eura, za šta su ostvarili bespovratnu podršku iz nacionalnog budžeta i EU fondova u iznosu od 620 hiljada eura.

MPRRBlizu 4.000 radnih mjesta vezano za rezultate rada ovih preduzeća

„Prije realizacije ovih investicija, u ovim preduzećima radila su 262 zaposlena i sa njima je bilo direktno povezano 3.390 kooperanata. Realizacijom ovih investicija, pored unapređenja konkurentnosti, otvoreno je još 39 novih radnih mjesta i otvorene nove mogućnosti za proširenje kooperantske mreže. Dakle, sve zajedno blizu 4.000 radnih mjesta vezano je za poslovanje i rezultate rada ovih preduzeća. Zbog toga oni zaslužuju da se obiđu, da se razumiju, da se podrže, da se ohrabre za nove razvojne iskorake, koji će takođe biti rezultat našeg partnerstva“, kazao je potredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja na konfereciji za novinare koja je održana tokom posjete, u Sirari Miljanić.

Potpredsjednik Simović je istakao poseban značaj ovih investicija za crnogorsku ekonomiju, jer, kako je kazao, stvaraju novu vrijednost, obezbjeđuju održivost poslovanja, valorizuju raspoložive prirodne resurse, kreirajući i proizvodeći kvalitetne proizvode koji su spoj tradicionalnog i modernog, napominjući da su neki proizvodi, kao što su proizvodi Mesne industrije „Goranović“, već dobili evropsku ulaznicu, odnosno izvozni broj za EU tržište, a da su na tom putu i ostali.

„Njihovi proizvodi su dio naše sve šire, sve sadržajnije, sve prepoznatljivije, sve konkurentnije palete domaćih proizvoda, koji s pravom izazivaju sve veću pažnju potrošača – i domaćih i sve brojnijih turista, koji u ovim proizvodima vrednuju kvalitet, svježinu i geografsku odrednicu porijekla. Zbog svega toga svi ovi preduzetnici zaslužuju poštovanje, što jasno iskazujemo i današnjom posjetom. Poštovanje za iskazani preduzetnički duh, za sve preuzete rizike i vitalnost koju pokazuju u utakmici na malom i otvorenom tržištu, suočavajući se sa velikim inostranim kompanijama, uz nerijetku pojavu raznih elemenata nelojalne konkurencije. Poštujući, čuvajući i unapređujući otvorenost našeg tržišta moramo čuvati, sačuvati i unaprijediti naše proizvođače, čuvajući radna mjesta, čuvajući interese hiljada farmera koji ostvaruju prihode u saradnji sa njima“, kazao je Simović.

On je kazao i da uspjeh ovih privrednih subjekata nije nastao preko noći, niti je slučajan, jer je riječ, uglavnom, o dokazanim domaćinima, preduzetnicima koji generacijama čuvaju i unapređuju preduzetništvo i tradiciju radne etike.

Ohrabrujući rezultati investicija i planovi

Simović je iskazao zadovoljstvo i rezultatima razgovora sa privrednicima, ističući da je cilj današnje posjete bio da se kroz radne sastanke sa vrijednim preduzetnicima u Nikšiću stekne neposredan uvid u sve izazove sa kojima se oni susreću u poslovanju, da se čuju njihove vizije razvoja i zajednički projektuju budući programi podrške,

Od jutros smo obišli pet preduzetnika, a u nastavku ćemo obići preostala tri. Već sada mogu da saopštim da su rezultati ovih realizovanih investicija ohrabrujući, kao i razvojni planovi kako u pogledu novih investicija, tako i u pogledu širenja i jačanja proizvodnog programa i otvaranja novih radnih mjesta“, kazao je Simović.

Realizovane investicije tokom ove godine od oko 1,5 miliona eura i 620 hiljada eura bespovratne podrške kroz ovih osam projekata, kako je kazao, predstavljaju samo najavu mnogo većih i značajnijih investicija, i to već krajem ove i tokom naredne godine.

U proceduri za odobravanje još 10,7 miliona eura investicija kroz IPARD u Nikšiću

Podsjećajući da je u toku realizacija dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a, Simović je saopštio da je sa područja opštine Nikšić pristiglo 62 zahtjeva za investicije u iznosu od 10,7 miliona eura i bespovratnu podršku preko 5 miliona eura.

„Uspješna realizacija tih projekata biće vrlo značajan impuls jačanju poljoprivrednog sektora u Nikšiću i u Crnoj Gori. Vjerujemo da će ovi uspješni projekti i izdašne mjere bespovratne podrške koje smo obezbijedili biti snažan podsticaj brojnim drugim vrijednim domaćinima, a posebno mladim. Preduzeli smo brojne aktivnosti koje daju konkretne i mjerljive rezultate, sa ciljem da što veći broj građana ponosno može reći da je poljoprivreda njihov biznis – i to unosan i održiv biznis“, poručio je potpredsjednik Vlade koji je i ovom prilikom pozvao predstavnike medija da i dalje aktivno podržavaju zajedničke napore Vlade i vrijednih preduzetnika, koji će obezbijediti nova zapošljavanja, stvaranje nove vrijednosti, unapređenje kvaliteta života.

MPRRMPRR

MPRRMPRR

MPRRMPRR

MPRR


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?