Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada Crne Gore donijela Strategijski pregled odbrane Crne Gore

Objavljeno: 20.09.2018. 22:47 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada je na današnjoj 90. sjednici donijela Strategijski pregled odbrane Crne Gore.

Strategijski pregled odbrane Crne Gore je polazni planski dokument kojim se daje pregled vojnih sposobnosti i opšte smjernice za nastavak reformi u oblasti odbrane kao i osnove za unapređenje odbrambenih sposobnosti radi izvršavanja misije i zadataka vojske.

Od donošenja Strategijskog pregleda odbrane Crne Gore 2013. godine dogodile su se značajne promjene u bezbjednosnom okruženju i geostrateškom položaju Crne Gore. 

„Prijem Crne Gore u NATO 5. juna, 2017. godine označio je prekretnicu kada je u pitanju koncept odbrane Crne Gore. Navedene promjene su nametnule potrebe za preispitivanje i inoviranje i usklađivanje cjelokupnog odbrambeno strateškog okvira Crne Gore.“ – naveo je državni sekretar Slobodan Filipović.

Donošenje nove Strategije nacionalne bezbjednosti kao krovnog dokumenta na polju bezbjednosti i odbrane, koji je trenutno u proceduri za donošenje od strane Skupštine Crne Gore, impliciralo je izradu i donošenje novih strateških dokumenata iz sektora odbrane. 

„Novi Strategijski pregled odbrane je rezultat detaljnog preispitivanja usklađenosti postojećih odbrambenih sposobnosti u izmjenjenom geopolitičkom okruženju i u njemu se identifikuju nedostaci u strukturi i sposobnostima vojske i prezentuju optimalna rješenja za ostvarivanje nacionalno bezbjednosnih ciljeva i interesa iz domena odbrambenih politika.“ – istakao je Slobodan Filipović.

Prema riječima državnog sekretara u Predlogu strategijskog pregleda odbrane izvršena je procjena strateškog bezbjednosnog okruženja, definisane su misije i zadaci, nivo ambicija Vojske Crne Gore, dat je pregled postojećih i potrebnih sposobnosti Vojske Crne Gore, definisani su prioriteti u opremanju i modernizaciji Vojske, resusi odbrane, način strateškog komuniciranja. Istaknuta je i potreba razvoja sistema kriznog upravljanja i otpornosti države i društva od raznih oblika ugrožavanja nacionalne bezbjednosti. 

„Strategijski pregled odbrane Crne Gore daje viziju razvoja sistema odbrane i Vojske Crne Gore i smjernice za izradu novog dugoročnog plana razvoja odbrane. Vizija i rješenja data u ovom Strategijskom pregledu odbrane su usklađeni sa datim smjernicama u novoj Strategiji nacionalne bezbijednosti.“ – poručio je sekretar Filipović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?