Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora napredovala na listi ekonomskih sloboda Fraser instituta

Objavljeno: 26.09.2018. 14:04 Autor: Ministarstvo finansija
U novom izvještaju Ekonomskih sloboda u svijetu za 2016. godinu, Fraser instituta, Crna Gora je poboljšala svoju poziciju za 18 mjesta i sa ocjenom 7.04 nalazi se na 72. mjestu, na listi koja obuhvata 162 države.
 
U prethodnom izvještaju zauzimala je prema revidiranim podacima 90. mjesto, uz rezultat od 6.74.
 
Poboljšanje rejtinga je rezultat napretka kod indikatora pod nazivom “size of goverment” koji tretira pitanja javne potrošnje, transfera i subvencija, kao i marginalne poreske stope.
 
Uz Izvještaj o lakoći poslovanja Svjetske banke i objave kreditnih rejting agencija “S&P” i “Moody`s” o kreditnom rejtingu Crne Gore, rang u Fraiser izvještaju je još jedna potvrda reformskih napora crnogorske Vlade u održanju stabilnosti javnih finansija i realizaciji mjera predviđenih fiskalnom strategijom.
 
Od zemalja u regionu Bosna i Hercegovina je pozicionirana na 98, Srbija na 84, Hrvatska na 74, dok su Makedonija, Slovenija i Albanija bolje pozicionirane od 72. mjesta na kome se trenutno nalazi Crna Gora.
 
Treba napomenuti da su Srbija i Hrvatska poboljšale svoju poziciju za 5 odnosno za 2 mjesta, dok su ostale zemlje u regionu ili pogoršale svoju poziciju ili zadržale nepromijenjenu na prošlogodišnji Izvještaj, što crnogorski progres čini još značajniji.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?