Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Grac: Bošković sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana o jačanju bezbjednosnih kapaciteta

Objavljeno: 26.09.2018. 23:12 Autor: mod
Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković, učestvovao je danas u Gracu na sastanku ministara odbrane zemalja Zapadnog Balkana, na inicijativu i poziv ministra odbrane Republike Austrije, Maria Kunaseka. Sastanak, u čijem je fokusu jačanje bezbjednosnih kapaciteta zemalja regiona, održan je u okviru austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Ministri odbrane Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Austrije, istakli su posvećenost svojih zemalja u davanju doprinosa unapređenju saradnje u oblasti odbrane. Oni su naglasili da Zapadni Balkan mora ostati u fokusu Evropske unije, a da države regiona treba da se maksimalno posvete unapređenju sopstvenih kapaciteta u sprečavanju ilegalnih migracija.

mod

Crnogorski ministar odbrane je istakao uvjerenje da su bezbjednosni temelji savremene Evrope neraskidivo povezani sa evropskim i evroatlantskim integracijama. On je naglasio da Crna Gora, kao članica NATO, nastoji da doprinese uspostavljanju globalnog mira i stabilnosti, te da teži unapređenju odbrambene saradnje, kako sa zemljama saveznicama, tako i sa partnerima.
Bošković je upoznao svoje kolege iz zemalja Zapadnog Balkana sa naporima koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ulažu u zaštitu državnih granica od nezakonitih migracija, kroz asistenciju i pomoć pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Razmatrajući aktuelne bezbjednosne izazove, ministri su posebnu pažnju posvetili migrantskoj krizi, koja donosi i niz novih i značajnih bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji. Bošković je istakao da je prvi i najsnažniji talas migrantske krize, koji je bio zahvatio Evropu, zaobišao Crnu Goru, ali da i pored toga Crna Gora ima definisan plan djelovanja u slučaju velikog priliva migranata. 
 
Na kraju sastanka, usvojena je Zajednička deklaracija kojom su definisani posvećenost integracionim procesima, kao i spremnost za doprinos Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici u cilju jačanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?