Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 91. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 28.09.2018. 01:35 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
  

Vlada Crne Gore je na danas održanoj 91. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomski politiku i finansijsku sistem Milutin Simović usvojila Deveti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period januar – jun 2018. Izvještaj, koji se prosljeđuje Skupštini Crne Gore, sadrži osnovne informacije o izvršenim obavezama u kontekstu sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napretku ostvarenom u pregovorima, s akcentom na poglavlja 23 i 24, status pregovaračkog procesa, kao i aktivnosti realizovane u kontekstu političkog dijaloga sa Evropskom unijom. U raspravi je konstatovano da je Crna Gora nastavila da bilježi značajne rezultate u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom, koji su afirmisani otvaranjem jednog novog pregovaračkog poglavlja, kao i da institucije koje su uključene u proces pregovora u kontinuitetu dobijaju ohrabrujuće poruke i podršku od strane zemalja članica.

Donijeta je Odluka o obrazovanju Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 25 – Nauka i istraživanje, čime je kompletirana pregovaračka struktura za sva poglavlja.

U okviru evropske agende, Vlada je usvojila i informacije o planu ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u poglavljima: 1 – Sloboda kretanja robe, 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 11 – Pljoprivreda i ruralni razvoj, 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 13 - Ribarstvo, 14 – Saobraćajna politika, 16 - Porezi, 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, 29 - Carinska unija i 32 – Finansijski nadzor. Informacije sadrže pregled do sada realizovanih aktivnosti u okviru svakog mjerila, kao i onih koje bi trebalo preduzeti u cilju ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje ovih poglevlja.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu. Predloženim odredbama se zakonski tekst usklađuje sa Krivičnim zakonikom i Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, te otklanjaju određeni nedostaci uočeni u dosadašnjoj primjeni Zakona. Izmjene se odnose na jačanje izgradnje institucionalnih kapaciteta pravosudnih organa i Ministarstva pravde – Direkcije za uslovnu slobodu u cilju efikasnijeg izvršenja alternativnih sankcija, promovisanje, jačanje i unapređenje primjene alternativnih sankcija i mjera, smanjenje zatvorske populacije i učvršćivanje povjerenja u sistem izvršenja alternativnih sankcija.

Utvrđen je i Predlog zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama Evropske unije, čijim će donošenjem iz biti prenijeti najvažniji pravni akti u ovoj oblasti iz evopskog zakonodavstva u domaći pravni sistem. Na taj način će se olakšati priprema institucija za funkcionisanje u evropskom institucionalnom sistemu i preuzimanje odgovornosti nakon punopravnog članstva u EU. Osnovna načela sistema pravosudne saradnje se odnose na direktnu komunikaciju između pravosudnih organa država članica, uvođenje kataloga djela za koja je isključena pretpostavka dvostruke kažnjivosti kao uslova za priznavanje sudskih odluka, definisanje postupka priznavanja instrumenata pravosudne saradnje, kao hitnog postupka sa strogo utvrđenim rokovima za postupanje, što ograničava razloge za odbijanje priznavanja strane sudske odluke, dok je uloga organa izvršne vlasti svedena na minimum i uglavnom se odnosi na pružanje administrativne podrške i olakšanje pravosudne saradnje.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o kinematografiji. Dopunama se, u cilju usklađivanja sa revidiranom Konvencijom Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji iz 2017. godine, mijenjaju odredbe koje se odnose na koprodukcije, po pitanju udjela država u kinematografskim djelima sa takvim statusom. Radi unapređenja konkurentnosti poslovnog ambijenta za kinematografsku produkciju, izmijenjena je i odredba o pravu na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela u Crnoj Gori. Iznos sredstava koji producent može povratiti povećan je sa 20 na 25 odsto, uz uslove da je snimajući u Crnoj Gori potrošio najmanje 100.000 eura i da je izmirio sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

Utvrđen je i Prijedlog izmjena i dopuna zakona o radnom vremenu i pauzama u toku radnog vremena mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu. Nova zakonska rješenja će, u skladu sa propisima EU doprinijeti boljoj organizaciji prevoza, smanjenju negativnih uticaja transportnih aktivnosti na životnu sredinu, unapređenju kvaliteta usluge prevoza, zaštiti prava i interesa vozača i prevoznika koji posluju u skladu sa nacionoalnim i mađunarodnim propisima, kao i podizanju nivoa stručne osposobljenosti vozača i prevoznika. 

Vlada je donijela Odluku o osnivanju javne ustanove Dom učenika i studenata u Beranama. Javna ustanova Dom učenika je od 2006. godine obavljala djelatnost smještaja i ishrane za oko 100 učenika koji pohađaju četiri srednje škole u Beranam. S obzirom da se osim srednjeg obrazovanja u Beranama trenutno realizuje i nekoliko porgrama iz oblasti visokog obrazovanja, osnovana je, koja će pružiti kvalitetne usluge smještaja i ishrane kako za učenike, tako i za i studente.

Donijeta je Odluka o donošenju Državne studije lokacije „Dio sektora 66 - moduli IV i V“– Velika plaža. Odabrani model prostorne organizacije zahvata Studije u potpunosti je zasnovan na smjernicama za razvoj zadatim Prostornim planom posebne namjene za Morsko dobro i Generalnim konceptom Velike plaže. Donošenjem ovog planskog dokumenta stvorene su pretpostavke za organizaciju, uređenje i korišćenje Velike plaže, u skladu sa zahtjevima zaštite prirode i turističkog razvoja na principima održivog razvoja. Na prostoru zahvata predviđene su površine za turizam, sportsko-rekreativne, uslužne, javne sadržaje i urbano zelenilo, što će omogućiti visokokvalitetnu valorizaciju prostora i dugoročni kvalitet za ovaj dio obale. Posebna pažnja posvećena je razvoju infrastrukture koja omogućava punu implementaciju standarda ekološke i energetske održivosti i visok stepen autonomnosti.

U diskusiji je istaknut značaj konceptualnog opredjeljenja da se u predio zahvata dvaju modula integriše maksimalno po 5.500 hotelskih kreveta, u savremenim objektima koji su uklopljeni u okolinu, uz pripadajuću turističku opremu. Takođe, određeno je da na svaki ležaj u okviru turističkog naselja ili kompleksa hotela mora biti planirano 100 m² zelene površine, čime se postiže visoki kvalitet u turističke ponude, kao i visoka ekološka odgovornost u građevinskom korišćenju Velike Plaže. Studijom je, pored ostalog, predviđeno da sve mjere realizacije budu praćene efikasnim kontrolama, radi zaštite izgleda pejzaža, prirode i regionalnog identiteta.

U skladu sa Zakonom o lukama, donijeta je Odluka o dopuni Odluke o određivanju luka prema značaju kojom je „Brodogradilišna luka Bonići-Tivat“ uvršćena u luke od lokalnog značaja.

Vlada je usvojila Informaciju o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori u 2017. godini, koja sadrži ocjene ukupnog stanja životne sredine i preporuke u planiranju politike zaštite životne sredine na godišnjem nivou. U skladu sa podacima i analizama dobijenim realizacijom godišnjeg Programa monitoringa životne sredine u Informaciji je dat prikaz stanja životne sredine po segmentima: vazduh, klimatske promjene, vode, morski ekosistem, zemljište, upravljanje otpadom, biodiverzitet, buka, radioaktivnost u životnoj sredini i praćenje hemikalija. Takođe, sastavni dio dokumenta su i mjere za poboljšanje postojećeg stanja životne sredine sa definisanim nosiocima predloženih aktivnosti i rokovima realizacije.

Usvojena je i Informacija o realizaciji projekta prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori „Centar izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT) - Realizacija projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost Crne Gore (INVO)“. „INVO“ kao projekat čiji je cilj jačanje kvaliteta i značaja istraživanja, podržava inicijative koje će omogućiti da inovacije postanu stub razvoja dinamičnog i relevantnog okruženja u nauci i istraživanju, kao i aktivniju ulogu naučnih ustanova, javnih i privatnih preduzeća u istraživanjima, razvoju i transferu tehnologija. Projekat se finansira iz kredita dobijenog od Svjetske banke. U okviru komponente „INVO“ projekta „Uspostavljanje konkurentnog okruženja za istraživanje”, finansira se, između ostalog, i uspostavljanje i rad prvog, pilot centra izvrsnosti u Crnoj Gori, pod nazivom: Centar izvrsnosti u bioinformatici - BIO-ICT. Projekat se realizuje u periodu 1. jun 2014. – 31. oktobar 2018. (s mogućnošću produženja do marta ili aprila 2019. godine). Raspoloživi budžet je 3.235.000 EUR, od čega je do sada potrošeno 2.763.000 eura.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji aktivnosti na uspostavljanju Naučno-tehnološkog parka u Podgorici - Realizacija Strateškog plana za uspostavljanje prvog Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Crnoj Gori. Prvi put u Crnoj Gori biće osnovan NTP u Podgorici čime će se stvoriti mogućnost za realizaciju razvojnih istraživanja kroz povezivanje privrednih društava s akademskim sektorom, što će uticati na nova zapošljavanja, naročito mladih istraživača. NTP u Podgorici treba da podstiče saradnju naučnih i akademskih institucija sa privredom i finansijskim sektorom, i tako na najefikasniji način bude generator inovativnih aktivnosti, preduzetništva i razvoja proizvoda visoke vrijednosti. Do sada je za njegovu izgradnju utrošeno 4,3 miliona eura iz Kapitalnog budžeta, a procijenjeno je da je za kompletnu izgradnju i opremanje potrebno obezbijediti još oko 8,5 miliona eura. 

Usvojen je Izvještaj o aktivnostima po osnovu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i primjene CEFTA 2006 i Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EFTA zemljama.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji i efektima politika u oblasti preduzetništva i biznisa za period 01. jul - 30. septembar 2018. godine. Tim povodom je konstatovano da je u trećem kvartalu za realizaciju projekata i programa preko ministarstava finansija, ekonomije, poljoprivrede i ruralnog razvoja, održivog razvoja i turizmai Investiciono-razvojnog fonda utrošeno 28.604.251 eura. Informacija sadrži pregled mjera, aktivnosti i efekata u pravcu podsticanja preduzetništva i biznisa, sa posebnim akcentom na finansijskim mjerama usmjerenim na otvaranje novih radnih mjesta, podršku mladima, ženama u biznisu, smanjenje regionalnih razlika, podršku prioritetnim sektorima, kao i dalji razvoj biznis zajednice. Takođe, informacijom se posebno prikazaju efekti mjera na rast konkurentnosti crnogorske privrede, rast bruto domaćeg proizvoda, rast realne proizvodnje i izvoza.

Usvojen je Izvještaj o sprovođenju Strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja, sa Akcionim planom (2017-2021) za 2017. godinu. Strategija se odnosi na svu djecu uzrasta do 18 godina, bez obzira na rod, državljanstvo, nivo funkcionalnih sposobnosti ili seksualnu orijentaciju. Od ukupnog broja planiranih aktivnosti koje su predviđene za 2017. godinu, realizovano je 88 odsto - od 33 realizovano je 29 aktvnosti. U Izvještaju je navedeno da je broj prijava djece žrtava nasilja centrima za socijalni rad između 2016 i 2017. godine povećan za 20 odsto, dok je broj prijava za zanemarivanje djece povećan za 39 odsto. U tom periodu, pored ostalog, Ministarstvo zdravlja je pristupilo jačanju patronažne službe i izradi internog protokola o postupanju zdravstvenih ustanova u prevenciji i reagovanju na nasilje nad djecom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je donijelo Smjernice za postupanje nadležnih insitucija u slučajevima prepoznavanja i procesuiranja dječijih brakova i vanbračnih zajednica. Izvještaj sadrži i preporuke za naredne faze sprovođenja strateškog dokumenta.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju između ministarstava odbrane Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa učešćem na združenim vježbama i obuci na teritoriji članica Američkojadranske povelje. U tom kontekstu, Vlada je prihvatila tekst Memoranduma.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
  


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?