Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković u UN: CG je stvorila institucionalni mehanizam za pružanje efikasnog odgovora na problem hroničnih nezaraznih bolesti

Objavljeno: 27.09.2018. 23:32 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
Premijer Duško Marković saopštio je danas u Ujedinjenim nacijama da hronične nezarazne bolesti (HNB) danas globalno izazivaju gotovo osamdeset posto smrtnosti stanovništva i da taj trend raste, te da je Vlada Crne Gore u cilju rješavanja ovog problema usvojila niz strateških dokumenata koji tretiraju ovu oblast i kreirala institucionalni mehanizam kojim je potvrdila odlučnost da pruži efikasan odgovor na problem hroničnih nezaraznih bolesti.

„U mojoj zemlj, Crnoj Gori, hronične nezarazne bolesti su prepoznate kao ozbiljan javno-zdravstveni problem, a statistički podaci pokazuju da se najviše obolijeva od kardiovaskularnih bolesti, kancera, dijabetesa i respiratornih oboljenja. Prijevremeni mortalitet od HNB, obolijevanje i povezani invaliditet predstavljaju ozbiljne generatore rasta zdravstvene potrošnje u zemlji“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore na trećem sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na temu prevencije i kontrole nezaraznih bolesti u kontekstu Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

Premijer Duško Marković je saopštio da je Vlada usvojila više strateških dokumenata koji tretiraju ovu oblast i da je osnovala Nacionalni savjet za koordinaciju i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti u Crnoj Gori.

„Ovim institucionalnim mehanizmom smo potvrdili odlučnost da pružimo efikasan odgovor na epidemiju HNB“ – rekao je predsjednik Vlade.
              
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
      
Predsjednik Marković je naglasio da je Crna Gora inicirala u okviru „Berlinskog procesa“ konsultacije o harmonizaciji akciznih politika kao instrumenta unapređenja zdravlja i promovisanja održive ekonomije sa ciljem sagledavanja mogućnosti usklađivanja akcizne politike u regionu kao efikasnog instrumenta kontrole riziko faktora za nastanak hroničnih oboljenja.

„Istinski vjerujem da je ulaganje u zdravlje investicija u održivi razvoj našeg društva. Isto tako, vjerujem da ulaganje u prevenciju donosi zagarantovanu dividendu. To je odgovoran odnos prema zdravlju naših građana i pristup ka održivosti zdravstvenog sistema“ – rekao je premijer Duško Marković.
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
  

       


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?