Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Podrška bržoj EU integraciji Crne Gore značajan podsticaj za ostale u regionu

Objavljeno: 02.10.2018. 19:36 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
  
 
Služba za odnose s javnošću Podrška evropskih partnera bržem pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, na bazi rezultata reformi koje sprovodimo, predstavljala bi ubjedljiv dokaz ostalima u regionu da je evropska budućnost Zapadnog Balkana realna i dostižna, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sastanku šefova država i vlada zemalja Zapadnog Balkana danas u Ženevi. 

Skup lidera zemalja regiona pod nazivom „Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu“ održan je danas u Ženevi u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma. 

„Veoma je značajno za evropsku budućnost, stabilnost i prosperitet čitavog regiona da Crna Gora, kao država koja je daleko najviše napredovala u usvajanju evropskih pravila i standarda, dobije adekvatnu podršku i u kratkom roku postane punopravna članica Evropske unije,“ rekao je potpredsjednik Pažin. 

Potpredsjednik je ukazao da u Crnoj Gori postoji naglašen osjećaj odgovornosti za ulogu predvodnika procesa evropskih integracija u vremenu kada se gotovo sve zemlje regiona suočavaju sa ozbiljnim izazovima po svoju stabilnost i perspektivu evropskog razvoja. 

„U Crnoj Gori nemamo dilemu da je Evropska unija najbolji civilizacijski okvir za ostvarivanje naših razvojnih ambicija i vizije višeg kvaliteta života naših građana. Jednako tako smatramo da Evropska unija ne smije zanemariti Zapadni Balkan, ako želi da na temeljima mira i prosperiteta do kraja ispuni svoju istorijsku misiju izgradnje ujedinjene Evrope,“ rekao je. 

Naglasio je da svako zanemarivanje Zapadnog Balkana od strane Evropske unije ohrabruje uticaje destruktivnih geopolitičkih ambicija, populizma i političke demagogije, koji prijete da ozbiljno ugroze evropsku budućnost regiona.

Potpredsjednik je podsjetio da je Crna Gora u potpunosti usaglasila svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom i da već duže vrijeme preuzima i uspješno sprovodi sve obaveze koje imaju i države članice EU u oblasti zajedničke evropske vanjske i bezbjednosne politike.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?