Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić na svečanosti Dana policije: MUP i UP će biti na braniku države i štititi najveće vrijednosti multietničke, demokratske i evropske Crne Gore

Objavljeno: 03.10.2018. 00:17 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

            
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je večeras povodom Dana policije da su pripadnici MUP-a i Uprave policije djelujući u razaličitim periodima utkali dio svojih života u procese koji su doveli do slobodne, nezavisne i demokratske Crne Gore i da će MUP i UP biti na braniku države i svojim primjerom štititi najveće vrijednosti multietničke, demokratske i evropske Crne Gore.

„Svjesni odgovornosti koju smo, kao pripadnici MUP-a i Uprave policije, preuzeli u ovom vremenu, ovaj praznik doživljavamo kao dan u kome ćemo, s našim prijateljima i saradnicima, sumirati godišnje rezultate. Ali, isto tako, prisjetiti se svih onih pregalaca koji su na različitim pozicijama i u različitim periodima, doprinosili afirmaciji našeg Ministarstva. Svima pojedinačno dugujemo zahvalnost na privrženosti svom poslu i posvećenosti državi Crnoj Gori i njenim vrijednostima. Vi ste utkali dio svojih života u procese koji su doveli do slobodne, nezavisne i demokratske Crne Gore i njene sveukupne sigurnosti. Stoga je 2.oktobar datum koji nas obavezuje da, svako u dijelu svoje odgovornosti, pruži svoj doprinos jačanju građanskih principa i demokratije. A s druge strane, ovaj nas datum poziva da stvaramo sve bolje uslove za dostojanstveno obavljanje zahtjevnih poslova koji su nam povjereni. Izgradnja međusobnog povjerenja za nas je i cilj i obaveza. Želimo da našoj Crnoj Gori u trajno nasljeđe ostavimo mir i stabilnost. Vladi Crne Gore nema prečeg zadatka i humanije dužnosti“ – rekao je ministar Nuhodžić večeras u Podgorici na svečanoj akademiji priređenoj povodom Dana policije.

MUP jača temelje države

Ministar je rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije svakodnevno djeluju u pravcu ostvarenja strateških državnih interesa, da je ideal slobodan pojedinac i da čuvajući tu vrijednost MUP i UP jačaju „temelje demokratske i evropske Crne Gore, koja je siguran dom svim njenim građanima, zajednička multietnička kuća, otvorena i bezbjedna“.

„Jačanje institucija i danas je izazov Vlade Crne Gore na koji ćemo odgovoriti efikasno i spremno. Baš kao što će naš odgovor svakoj vrsti narušavanja temelja društva biti konkretan, principijelan i dugoročno održiv. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije na svim poljima će raditi na izgradnji pozitivnog imidža, utemeljenog na postignutim rezultatima. Mi smo zaštitnici sistema i čuvari ustavno zagarantovanih vrijednosti čija dostupnost mora biti obezbijeđena u svakom momentu. I čija je osposobljenost najbolji garant očuvanja i zaštite svih naših građana, njihovih prava i njihove opravdane ambicije da svoj životni i radni ambijent grade na nivou evropskih mjerila “ – rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Ulažemo u kadrove

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
Govoreći o kadrovima ministar Nuhodžić je, obraćajući se povodom Dana policije, rekao da se ljudski resursi redovno osvježavaju i usavršavaju te da se redovno ulaže u institucije i to iz državnog budžeta i kroz međunarodne programe.

„Naše Ministarstvo prepoznaje se po kvalitetnoj saradnji u mnogim projektima organizovanim od strane relevantnih internacionalnih institucija. Tu mogućnost smo na odličan način iskoristili i svu podršku, materijalnu, kadrovsku i svaku drugu, upregnućemo kako bismo ojačali sistem bezbjednosti“ – poručio je ministar unutrašnjih poslova dodajući da se Ministarstvo rješava i pitanje uslova za život i rad zaposlenih.

„Nedavno potpisani sporazum sa sindikalnim partnerima iz ovog sektora pokrenuće rješavanje životnog pitanja pod povoljnim uslovima za mnoge naše zaposlene. I to u svim krajevima Crne Gore. Oni su to zavrijedili svojim odnosom i prema poslu i prema državi. Takve projekte ćemo nastaviti i u budućnosti, čineći sve da pripadnik MUP-a i UP osjeća ponos svojom legitimacijom, jednako na sjeveru i na jugu, u Podgorici ili u Prijestonici, na putnim pravcima ili na granicama, u kancelarijama ili prilikom obavljanja najtežih fizičkih poslova“ – rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Izrazivši zahvalnost građanima na razumijevanju aktivnosti policije ministar unutrašnjih poslova je poručio građanima: „Sa ovoga mjesta ostaje mi da poručim da će MUP i UP biti na braniku naše Crne Gore, i svojim primjerom štititi najveće vrijednosti multietničke, demokratske i evropske Crne Gore“.

Veljović kriminalcima. Osjetićete našu snagu i efikasnost

Direktor Uprave policije dr Veselin Veljović, koji je nedavno preuzeo tu dužnost, poručio je kriminalcima da će osjetiti efikasnost i snagu sistema bezbjednosti.

„Sa ovog mjesta ću se obratiti i onima koji ne misle dobro ni sebi, ni građanima, ni državi i reći im istinu – jasno je da ste vi u svijetu kriminala protivnici zakona, interesa bezbjednosti građana i društvene zajednice. Osjetićete efikasnost i snagu sistema bezbjednosti. Nećemo vam dozvoliti da kod nas i van Crne Gore planirate najteža krivična djela i ugrožavate bezbjednost građana. Tražićemo vas na svakoj tački ove planete dok ne budete privedeni sudu pravde. Iniciraćemo postupke provjera stečene imovine bezbjednosno interesantnih lica, njihovih porodica i povezanih lica i zajedno sa drugim organima pokrenuti postupke za oduzimanje imovine u skladu sa zakonskom procedurom, znajući da vašu kriminalnu snagu i moć daje novac stečen kriminalnim djelovanjem. Ovo nijesu deklarativne poruke već suštinske, u jasnoj namjeri da kriminalce stigne ruka pravde, da potvrdimo da kriminal nije jači od države i ne može imati uticaj ni snagu koju ima država, što pokazuju rezultati koje je policijska organizacija postigla u proteklom periodu“ – rekao je Veselin Veljović.

Vođe organizovanog kriminala ne smiju da se vrate u CG

Direktor Uprave policije je rekao da su pažljivo planiranim i efikasno izvedenim akcijama urušene strukture organizovanih kriminalnih grupa, a da njihove vođe ne smiju da se vrate u državu.

„Cilj nam je da svi oni završe tamo gdje im je mjesto, u kaznenim institucijama, sa zatvorskim kaznama koje zaslužuju za djela koja su učinili. Očekujem od svih policijskih službenika da hrabro, stručno i timski izvršavaju postavljene zadatke, promovišući pozitivne vrijednosti crnogorskog policajca, poštujući istoriju, iskazujući lojalnost prema svojoj službi, građanima i državi, ne žaleći ni svoj život u toj misiji kao rijetko kojoj profesiji. Rezultati koji su postignuti, a koji u narednom periodu moraju biti još bolji, zasluga su svih operativnih cjelina Uprave policije, sektora, centara i odjeljenja bezbjednosti, Forenzičkog centra, Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice policije i drugih organizacionih cjelina. Svjesni uspjeha ali i dobronamjernih kritika, analiziramo postignuto i konstatujemo koji djelovi sistema ne daju očekivane rezultate. Kadrovskim i drugim promjenama činimo sve da te cjeline jačamo i učinimo efikasnijim“ – rekao je direktor Uprave policije zaključujući da opasnost za kriminal nije pojedinac nego proaktivan i sistemski odgovor institucija.

Veselin Veljović je takođe pomenuo napredak u rješavanju životnih pitanja zaposlenih u sektoru bezbjednosti izrazivši zahvalnost predsjedniku Vlade i Vladi za, kako je rekao, bezrezervnu podršku na rješavanju pitanja od strateškog značaja za razvoj i unapređenje kapaciteta policijske organizacije.

Svečanosti su prisustvovali premijer Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministri Osman Nurković, Pavle Radulović, Dragica Sekulić, Damir ŠehovićMarija Vučinović, predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, načelnik Generalštaba Dragutin Dakić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, direktor agencije za istrage i zaštitu BIH Perica Stanić, više predstavnika diplomatskog kora i drugi.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?