Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović: Za neustajanje prilikom izvođenja himne kazna od 300 do 2.000 eura

Objavljeno: 04.10.2018. 20:59 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, kojim se uvodi obaveza lokalnih samouprava i javnih ustanova da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i ustanove, kao i obaveza ustajanja prisutnih lica prilikom izvođenja himne Crne Gore.

„Uvodi se obaveza javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno opština da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i te ustanove. Takođe u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona uvodi se obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne Crne Gore kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ovaj član zakona. Kazna fizičkim licima za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2.000 eura“- saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog zakona o državnim nagradama.

Novim zakonom zadržano je pet dosadašnjih nagrada s tim što je koncept istih promijenjen, rekao je ministar Bogdanović.

„Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda ubuduće će se dodjeljivati za ukupan stvaralački opus a ne za jedno djelo kako je to do sada bilo propisano... Trinaestojulska nagrada i dalje će se dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo, ali su ovim zakonom preciznije definisane različite oblasti za koje se može dodijeliti da bi se izbjegla dosadašnja praksa po kojoj je i ova nagrada pretvorena u nagradu za kulturu i umjetnost, već se sadašnjim rješenjem ona dodjeljuje i drugim oblastima društvenog djelovanja.“ – naglasio je ministar kulture istakavši da koncept nagrada Miroslavljevo jevanđelje i Oktoih nije mijenjan.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?