Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Na Forumu EU-Zapadni Balkan potpisan Zajednički akcioni plan o borbi protiv terorizma u zemljama Zapadnog Balkana

Objavljeno: 05.10.2018. 20:46 Autor: MUP
Obezbjeđivanje efikasnog upravljanja granicama i borba protiv ilegalnih migracija, radikalizacije i terorizma ostaje prioritet kako zemalja EU, tako i zemalja Zapadnog Balkana, poručeno je danas sa Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova, EU-Zapadni Balkan, koji se održava u Tirani, na kojem učestvuje ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Na panelu posvećenom migracijama i upravljanju granicama, kojim je predsjedavao ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl, prepoznat je značaj zajedničkog djelovanja zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije na planu intenzivnije razmjene operativnih podataka, kako kroz regionalne inicijative, tako i posredstvom institucija i agencija Evropske unije zaduženih za sprovođenje zakona i migratorne politike.

MUPSastanak je bio prilika da ministar Nuhodžić upozna kolege sa aktivnostima koje je Crna Gora u prethodnom periodu po ovom pitanju preduzela na normativnom i operativnom planu, ali i da otvori pitanja vezana za povratak ilegalnih migranata i izazove koji prate ovu problematiku. U tom smislu, ministar je ukazao na nedostatak mehanizama za pozitivnu identifikaciju migranata, koji mahom dolaze iz zemalja van našeg regiona i koji često nemaju bilo kakva identifikaciona dokumenta. S tim u vezi, ministar Nuhodžić je izrazio mišljenje da je u narednom periodu potrebno raditi na jačanju modela za saradnju sa van-regionalnim zemljama, odnosno zemljama porijekla tih migranata, u cilju skraćivanja procesa utvrđivanja identiteta i povećanja mogućnosti za njihov uspješniji povratak.

Na današnjem skupu evropski komesar za migracije, Dimitris Avramopulos, izrazio je podršku što skorijoj realizaciji aktivnosti na potpisivanju sporazuma Crne Gore i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Na Forumu koji organizuje Republika Austrija u okviru predsjedavanja Evropskom unijom, ministri su ukazali na značaj zajedničkih operacija koje se odnose na zapljenu oružja i narkotika, a na panelu posvećenom bezbjednosti, policijskoj saradnji i borbi protiv terorizma posebno je apsotrofirano jačanje saradnje sa EUROPOL-om i zemljama članicama, kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove terorizma i radikalizacije. Dodatno, zajednički su iskazana očekivanja zemalja Zapadnog Balkana za daljom finansijskom podrškom od strane Evropske komisije kroz pretpristupne fondove.

Učesnici današnjeg skupu potpisali su i Zajednički akcioni plan o borbi protiv terorizma, kojim su definisani zajednički ciljevi koje će šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana sprovoditi uz podršku Evropske unije. Glavni ciljevi precizirani ovim Akcionim planom odnose se na usklađivanje pravnog i institucionalnog okvira sa adekvatnim instrumentima EU, efikasnu prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma, intenzivnu razmjenu informacija i operativnu saradnju, kao i na izgradnju kapaciteta za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma i jačanje zaštite građana i infrastrukture.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?