Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Komandant Tomanović: SAD donirale Mornarici dva diverzantska čamca

Komandant Tomanović: SAD donirale Mornarici dva diverzantska čamca
Datum objave 11.10.2018 15:52 | Autor mod | Izvor: Ministarstvo odbrane

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o zaključivanju, kao i predlog Sporazuma o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Kancelarija za odbrambenu saradnju.

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije, komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, kazao je da je ambasada Sjedinjenih Američkih Država ponudila donaciju opreme za uklanjanje eksplozivnih naprava ( EOD) Ministarstvu odbrane Crne Gore radi pružanja pomoći u obuci ljudstva i izgradnji kapaciteta EOD tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG).

Ova donacija obuhvata dva borbena diverzantska čamca sa automatskim naduvavanjem (CRRC) oznake P5.8, čija vrijednost sa dodatnom opremom iznosi oko 73.000 USD.

Donacija je namijenjena protivminskom pretraživanju morskog dna i neće se koristiti samo u vojne svrhe, već i za potrebe hidrografskih istraživanja, kao podrška Odjeljenju za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Od 2012. godine, kontinuirana je podrška Sjedinjenih Američkih Država Mornarici VCG. Do sada je donirano preko milion dolara opreme koja se koristi za podvodno deminiranje.

MINISTARSTVO ODBRANE