Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Potpredsjednik Simović u posjeti korisnicima IPARD podrške u Prijestonici: Čuvajući tradiciju pravimo dogovor za ovovremeni napredak privrede, Cetinja i Crne Gore

Potpredsjednik Simović u posjeti korisnicima IPARD podrške u Prijestonici: Čuvajući tradiciju pravimo dogovor za ovovremeni napredak privrede, Cetinja i Crne Gore
Datum objave 12.10.2018 13:49 | Autor MPRR | Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR 

Preduzetnici sa područja Cetinja, njih 12, u protekloj godini investiralo je ukupno 1,55 miliona eura u unapređenje svojih prerađivačkih kapaciteta, uz bespovratnu podršku u iznosu od oko 650 hiljada eura obezbijeđenih iz EU fondova i nacionalnog budžeta.

Prilikom obilaska preduzetnika koji su uspješno realizovali planirane investicije, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović saopštio je da je Cetinje sa ovih 12 projekata jedna od najefikasnijih opština po iskorišćenju sredstava bespovratne podrške kroz IPARD. 

Potpredsjednik Simović tokom prvog dana posjete Cetinju, obišao je vinarije SKYMONT u Bobiji i RAVIL u Građanima, zatim preduzeća za preradu mesa MONSTATE, INTERPRODUCT, MARTEX i TURO, kao i mljekaru MIAMAR. U nastavku dvodnevne posjete, u subotu, planirana je posjeta preduzećima za preradu mesa MEDITERANEA, ZRNOŽIT i MIJANJA, kao i mljekari MILMARC group. Konferenciju za novinare potpredsjednik Vlade održao je na guvnu koje se nalazi u krugu preduzeća MARTEX.

“Danas smo zajedno na guvnu, mjestu na kome su se Crnogorci vazda sastajali, zborili i dogovarali. Danas smo u posjeti cetinjskim proizvođačima hrane da razgovaramo o izazovima u njihovom poslovanju i o njihovim razvojnim planovima. Čuvajući i njegujući tradiciju, pravimo dogovore za ovovremeni napredak: i privrede i Cetinja i Crne Gore”, kazao je Simović.

MPRRMPRR 

Omogućavamo otvaranje novih i sigurnost postojećih radnih mjesta 

On je tom prilikom istakao da je IPARD program podrške, pored jačanja konkurentnosti, širenja obima i asortimana proizvodnje, osnažio održivost poslovanja ovih preduzeća, omogućio otvaranje novih i sigurnost postojećih radnih mjesta.

Potpredsjednik je izrazio zadovoljstvo i strukturom podržanih projekata, u kojoj su pogoni za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sirare i vinarije. “Ovakva struktura je značajna ne samo za proizvodnju hrane, već i za oblast turizma, kroz diverzifikaciju i snaženje naše turističke ponude. Crnogorsku kulturu hrane, kao dio našeg ukupnog identiteta prepoznavali su i danas prepoznaju brojni poznati i priznati putopisci, gastronomi i kulinari širom svijeta. Bogate palete proizvoda ovih preduzeća, predstavljaju spoj jedinstvenih prirodnih uslova i generacijske tradicije, ali i usvojenih najzahtjevnijih standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane, iskazanog preduzetničkog duha i posvećenog rada oko 150 zaposlenih i preko 200 kooperanata”, kazao je Simović.

MPRRMPRR

Cetinjski proizvođači čuvari crnogorske kulture hrane

“Crnogorski pršut, gruda sira i oka vina – od pamtivijeka su bili na trpezi u ovome kraju i postali prepoznatljivi brend koji je građen generacijama. Na trpezu su se ovdje uvijek iznosili plodovi koji su nastajali u neprekidnoj borbi sa prirodom, plodovi parčeta zemlje u kamenom moru, okupanom suncem i lovćenskim kišama. Upravo iz takve stalne borbe rađa se i ono najbolje – najkvalitetniji plodovi koje vrijedni i iskusni znalci pretaču u najbolju hranu i najbolja vina”, kazao je potpredsjednik Simović.

Ističući da je to samo dio crnogorske kulture hrane, Simović je kazao da su drugi, ne manje značajan dio, podarili ljudi. “To je naše tradicionalno gostoprimstvo po kome nas svijet prepoznaje, rado nam dolazi i uvijek se vraća. Zbog svega ovoga, proizvođači sa Cetinja svojevrsni su čuvari naše bogate tradicije i naše osobenosti”, kazao je Simović.

On je ocijenio da jedinstveni spoj turizma, bogatog kulturnog, duhovnog i istorijskog nasljeđa i gastronomske ponude, iz godine u godinu u Prijestonicu privlači sve veći broj turista, i predstavlja značajan potencijal za unapređenje privrede, za realizaciju novih preduzetničkih ideja i kvaliteta života Cetinjana.

MPRRMPRR

U proceduri odobravanje novih, blizu 4 miliona eura, investicija na Cetinju

Prema riječima Simovića, značajne realizovane investicije 12 preduzetnika na Cetinju predstavljaju samo najavu mnogo većih i značajnijih investicija na ovom području, i to već krajem ove i tokom naredne godine.

Kako je saopštio, u toku je realizacija dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a, gdje je sa područja Prijestonice Cetinje pristiglo 6 zahtjeva za investicije u iznosu od preko 3,9 miliona eura i bespovratnu podršku od preko 1.600.000 eura.

Potpredsjednik Vlade zahvalio se EU partnerima na podršci u realizaciji svih ovih projekata koji će, kako je ocijenio, dati vrlo značajan impuls daljem jačanju poljoprivrednog sektora. 

Brojne aktivnosti koje smo preduzeli daju konkretne i mjerljive rezultate, i svakim danom sve je veći broj građana koji ponosno mogu reći da je poljoprivreda njihov biznis – i to unosan i održiv biznis”, kazao je Simović.

On je i ovom prilikom pozvao predstavnike medija da aktivno i objektivno podrže zajedničke napore Vlade, evropskih partnera i vrijednih preduzetnika, napore koji, kako je rekao, obezbjeđuju nova zapošljavanja, stvaranje nove vrijednosti i unapređenje kvaliteta života. Takođe, zahvalio se svim medijima koji takav doprinos daju u kontinuitetu.

Obraćanje PPV Milutina Simovića


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja