Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković: Crna Gora nema listu nepoželjnih političkih osoba, Mitropolit Amfilohije najavio izvinjenje patrijarha Irineja

Objavljeno: 15.10.2018. 20:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Crna Gora nema listu nepoželjnih osoba, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na pitanje novinara na Žabljaku da prokomentariše današnju izjavu srpskog patrijarha.

„Nijesam imao prilike da čujem tu izjavu patrijarha Irineja. Ona je očigledno sasvim drugačija nego što je bila prilikom njegove prethodne posjete“ – kazao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je kazao da je dobio poziv Mitropolije crnogorsko-primorske da bude danas njihov gost, ali da se pismenim putem zahvalio jer zbog ranije preuzetih obaveza na Žabljaku ne može da prisustvuje.

„Ali sam se zahvalio i u tom pismu poručio da očekujem da će Irinej povući svoju izjavu i da će se izviniti Crnoj Gori i njenim građanima. Razumijem ako je ovako kako ste rekli da je on to uradio, a u sinoćnom razgovoru s Mitropolitom [Amfilohijem] dobio sam najavu takvog pristupa patrijarha Irineja“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je kazao novinarima da Crna Gora nema razloga da pogne glavu kada su u pitanju njen državni identitet i dostojanstvo.

„Nema razloga da se sakrivamo pred vrijednostima koje imamo, a to je multietnički i multivjerski sklad u kojem svi žive u miru, zajedništvu i solidarnosti. Kada isključimo političke interese i političku utakmicu. Vjerujem da je i patrijarh Irinej to razumio i da su poruke mira i suživota Crnoj Gori dobrodošle pa i od patrijarha Irineja“ – rekao je predsjednik Vlade.

Na pitanje novinara da li postoje liste političkih ličnosti kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, kako su to objavili neki mediji, premijer Duško Marković je odgovorio odrečno.

„Kada bude bilo potrebe za tim i kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstituišemo, ona će biti konstituisana i nećemo je kriti od javnosti. Nijesmo pripremali takvu listu. Bila su očekivanja da će je možda biti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i povezane s kriminalom, koji nijesu dobrodošlo ovdje, druge liste nema“ – rekao je premijer dodajući da je u svakom slučaju Crna Gora odlučna da brani svoje dostojanstvo i dignitet ali prvenstveno demokratskim sredstvima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?