Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović primio ministra za regionalni razvoja Republike Kosovo Rasima Demirija

Objavljeno: 17.10.2018. 18:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović sastao se danas sa delegacijom Ministarstva za regionalni razvoja Republike Kosovo na čelu sa ministrom Rasimom Demirijem.

“Raduje me da smo se danas u ovom sastavu sastali u Podgorici i što imamo priliku da razgovaramo na temu regionalnog razvoja. Smatram da je to još jedan korak približavanja i produbljivanja saradnje između Crne Gore i Kosova. Dobri politički odnosi dvije države biće dodatno unaprijeđeni kada dođe do bolje ekonomske i regionalne saradnje” – kazao je Husović.

Potpredsjednik Husović upoznao je goste sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u Crnoj Gori. Takođe, upoznao je goste sa zakonskim okvirom koji se tiče politike regionalnog razvoja u Crnoj Gori, kao i sa usvojenom strategijom regionalnog razvoja i akcionim planovima za praćenje realizacije strategije. Sva to je omogućilo da imamo značajna ulaganja u infrastrukturne i razvojne projekte, prvenstveno na Sjeveru Crne Gore. 

“S' obzirom da je Crna Gora značajno napredovala u evro-atlanskim integracijama kao i na polju politike regionalnog razvoja, nudimo se da prenesemo svoja iskustva i da sarađujemo na svim poljima kako bi zajednički napredovali u tim procesima koji su od velikog značaja za obje države” – istakao je Husović

Ministar Demiri je zahvalio na toploj dobrodošlici i iskazao zadovoljstvo što Crna Gora I Kosovo imaju veoma dobre odnose i kao plod tih dobrih odnosa došlo je do današnjeg sastanka.

“Mi smo novo ministarstvo u Vladi Republike Kosovo, i formiranje ministarstva je proizašlo iz realne potrebe ujednačenijeg razvoja svih pet regiona na Kosovu. U tom smislu, spremni smo na saradnju sa vašim kabinetom kao i sa institucijama koje se bave ovim pitanjem u Crnoj Gori kako bi mogli primjeniti vaša iskustva” – kazao je Demiri.

Ministar Demiri je upoznao potpredsjednika Husovića sa organizacijom i načinom rada ministarstva na čijem je čelu kao i sa postignutim rezultatima ostvarenim u prethodnom periodu.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu poseban akcenat treba staviti i na prekograničnu saradnju opština dvije države, gdje bi se mogli realizovati značajni projekti iz oblasti kulture i turizma posredstvom fondova Evropske unije. U tom smislu, dogovoreno je dodatno angažovanje koje će dati dodatan podsticaj lokalnim samoupravama da sa više kapaciteta priđu zajedničkoj izradi prekograničnih projekata.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Kosova u Crnoj Gori Skender Durmishi.


Kabinet potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?