Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković sa komandantom KFOR-a: General Kuoći pozdravio odluku Crne Gore da doprinese misiji na Kosovu

Objavljeno: 24.10.2018. 15:09 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se juče popodne sa komandantom KFOR-a u Prištini, generalmajorom Salvatoreom Kuoćijem (Salvatore Cuoci). Riječ je o prvoj posjeti ministra odbrane Crne Gore Komandi NATO snaga na Kosovu.
  
Bošković je naglasio da je saradnja KFOR-a i Crne Gore, koja datira od obnove crnogorske nezavinosti, na izuzetnom nivou. On je ocijenio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu stabilna, ali da je dalji angažman NATO snaga najbolji garant stabilnosti i bezbjednosti. Ministar je istakao da članstvo Crne Gore u Alijansi predstavlja istorijski značajnu odluku, kako za bezbjednost naše države, tako i za dodatan impuls stabilnosti Zapadnog Balkana. Bošković je dodao da bi naš primjer trebalo da slijede i ostale države regiona, a da će u tim težnjama imati apsolutnu podršku Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. On je informisao sagovornika o rezultatima na polju odbrane postignutim tokom dosadašnjeg članstva u Alijansi, ističući da će Crna Gora odgovorno izvršavati zadatke sa NATO agende. Posebno je naglasio jačanje učešća u misiji Odlučna podrška u Avganistanu, buduće učešće u misiji Pojačano istureno prisustvo – eFP (enhaced Forward Presence) u Letoniji, kao i preuzimanje obaveza iz politike ravnomjerne podjele tereta i investiranja u odbrambene nacionalne kapacitete.
   
mod
    
General Kuoći izrazio je zadovoljstvo zbog posjete crnogorskog ministra odbrane. On je pozdravio odluku Crne Gore da doprinese misiji na čijem je čelu, ističući da naša zemlja time potvrđuje da je pouzdana NATO saveznica. General je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima KFOR-a, uz napomenu da bezbjednosna situacija na terenu i dalje nalaže prisustvo NATO snaga na Kosovu. 
   
Ministar Bošković je istakao da će saradnja sa KFOR-om biti dodatno unaprijeđena kroz angažovanje dva oficira Vojske Crne Gore u ovoj misiji, čime naša država, pored političkog, želi da ostvari i konkrektan doprinos regionalnoj bezbjednosti.
    
mod
                                
Juče je, nakon sastanka, ispred Komande KFOR-a organizovana svečana ceremonija povodom početka angažmana prvog od dvoje oficira Vojske Crne Gore, potpukovnika Nedžada Rujovića, u misiji NATO na Kosovu. Potpukovnik Rujović biće angažovan na poziciji zamjenika načelnika Odsjeka za inžinjerijske operacije/planove u Komandi KFOR-a u Prištini. 
                                                                              
mod
                           
MINISTARSTVO ODBRANE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?