Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Rezultati u energetici i poljoprivredi dugoročno će omogućiti Crnoj Gori pripadajuće mjesto u korpusu proizvodnih i rastućih ekonomija

Objavljeno: 24.10.2018. 21:10 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

  
Na danas održanom premijerskom satu, predsjednik Vlade Duško Marković je između ostalog odgovarao i na pitanje poslanika Predraga Sekulića iz vladajuće stranke DSP–a koje se odnosilo na valorizaciju zemljišta, tačnije na nove projekte zasnovane na dugoročnom zakupu u oblasti poljoprivrede i energetike.

Premijer Marković je u svom odgovoru istakao da su brojni resursi kojima raspolažemo dragocjeni i dominantno su održivi i obnovljivi. Više od 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u opštinama Nikšić, Kotor, Ulcinj i Podgorica, koje je Vlada u poslednjih godinu dana oglasila za davanje u zakup, biće valorizovano kroz zasnivanje poljoprivredne proizvodnje. Samo na osnovu nedavno zaključenih ugovora o zakupu lokaliteta u Ulcinju, Kotoru i Podgorici, biće investirano ukupno 9,2 miliona eura i otvoreno 40 novih radnih mjesta.

U saradnji sa kompanijom „13. jul Plantaže“ kroz model dugoročnog zakupa, valorizovaće se zemljište ove kompanije u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Bijelom Polju, Beranama i Andrijevici – ukupne površine 5.253 ha.

Što se energetike tiče, veliko je interesovanje invenstitora za projekat izgradnje solarne elektrane snage veće od 200 megavata na Briskoj gori u Ulcinju. Riječ je o investiciji od 170 miliona eura i direktnim budžetskim prihodima koje će samo po osnovu zakupa zemljišta premašiti 65 miliona eura za period od 30 godina. Ovaj projekat će generisati i 226 novih radnih mjesta.

Očekuju se novi tenderi za zakup državnog zemljišta, sa ciljem izgadnje proizvodnih objekata koji će koristiti obnovljive izvore energije. Prvi u nizu biće tender za izgradnju vjetroelektrane u zaleđu opština Bar i Budva.

Premijer je ocijenio da je crnogorska energetika konačno sazrela do nivoa koji omogućava izgradnju novih izvora energije bez finansijskih poticaja i državnih garancija.

Premijer je zaključio da je neophodnost valorizacije svakog pedlja crnogorske zemlje na održiv i efikasan način jasno opredeljenje Vlade,a sve u cilju dobra svih građana Crne Gore.


Transkript odgovora predsjednika Vlade Duška Markovića na pitanja šefova poslaničkih klubova u okviru Premijerskog sata (word)


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?