Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Unapređenje infrastrukture u Boki Kotorskoj, prepoznato kao prioritet u cilju dinamizacije privrednih aktivnosti i poboljšanja dostupnosti svih lokacija unutar Zaliva

Objavljeno: 24.10.2018. 22:02 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
    
Predsjednik Vlade Duško Marković je danas u okviru premijerskog sata odgovarao i na pitanje poslanika Andrije Popovića ispred Kluba poslanika Socijaldemokrta Crne Gore i Liberalne partije koje se odnosilo na rješavanje infrastrukturnih problema u regionu Boke Kotorske, kao i na rekonstrukciju kotorskog zatvorenog bazena.

Infrastruktirni objekti su od vitalnog značaja za prosperitet Boke i njenih građana, istakao je premijer Marković. Upravo je izgradnja bulevara od Tivta do Jaza žila kucavica jednog od najatrktivnijih djelova naše obale, čijom će modernizacijom biti unaprijeđena saobraćajna prohodnost i riješeno usko grlo u ovom dijelu primorskog zaleđa, rekao je Marković. Za ovaj projekat Evropska banka za obnovu i razvoj opredijelila je 25 miliona eura,dok su sredstva za eksoproprijaciju zemljišta na kojem će se graditi bulevar procijenjena na iznos od 3,5 do 4 miliona eura i biće obezbijeđena iz državnog budžeta.

U okviru ovog projekta pokrenute su aktivnosti na izgradnji 14 kilometara novog cjevovoda čime će se udvostručiti kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi i obezbijediti dodatne količine vode visokog kvaliteta za područje Boke Kotorske.

Planirana je i izgradnja obilaznice oko Kotora u cilju rješavanja saobraćajnih gužvi u centru grada. Takođe važna saobraćajna pozicija je i rekonstrukcija dionice puta od Njeguša do Trojice, u dužini od 18 km, kao nastavak radova na alternativnom povezivanju Boke Kotorske sa Prijestonicom, preko Lovćena, odnosno dalje sa Podgoricom.

Vlada je u predhodnom periodu uložila 10,4 miliona eura u izvođenje radova na rekonstrukciji regionalnog puta od Cetinja do Njeguša, dok će rekonstrukcija dionice do Trojice biti funkcionalan nastavak ovog putnog pravca, rekao je premijer.

Kada su u pitanju ulaganja u sportsku infrastrukturu,vjerujem,istakao je Marković ,da je Vlada svojim brojnim aktivnostima pokazala da ima jasnu viziju kako unaprijediti ovu važnu društvenu oblast. Naime, u septembru 2017.godine završena je konstruktivna sanacija zatvorenog bazena u Kotoru, u šta je uloženo 800 hiljada eura. Za sljedeću fazu koja podrazumijeva obnavljanje svih infrastrukturnih i tehničkih sistema neophodnih za stavljanje u funkciju vaterpolo bazena i pripadajućih svlačionica, Vlada će opredijeliti oko 4 milion eura.

Što se tiče projekta izgradnje sportske dvorane u Kotoru, Vlada se u ovom slučaju pojavljuje kao sufinansijer.

U toku je finalna faza iznalaženja modela za nastavak realizacije razvojnih projekata Regionalnog vodovoda,među kojim je prepoznato povezivanje opštine Herceg Novi na ovaj sistem. Očekuje se da će već naredne godine biti raspisan tender od strane Evropske banke za obnovu i razvoj.

Premijer je naglasio da se preduslov kvalitetnog i dugoročno održivog razvoja zasniva na razvoju i unapređenju saobraćajne, komunalne i ukupne društvene strukture. Vlada na tim pitanjima radi svakog dana s posebnim senzibilitetom prema jedinstvenom Bokokotorskom zalivu.

Transkript odgovora predsjednika Vlade Duška Markovića na pitanja šefova poslaničkih klubova u okviru Premijerskog sata (word)


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?