Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković: Objekat MCP na Rumiji je nezakonit i moraće da bude uklonjen

Objavljeno: 24.10.2018. 22:06 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je danas da će objekat koji je na vrhu planine Rumije postavila Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve morati da bude uklonjen budući da je nelegalan.

„Ovo što se desilo ovih dana je nezakonito, inspekcija je izašla na lice mjesta, konstatovala stanje stvari, donijela zapisnik, zapisnik nijesam imao prilike da vidim, ali vjerujem da će ići u pravcu uklanjanja svega što je u međuvremenu urađeno na tom objektu. Vjerujem da će ići i prekršajne i krivične prijave ako za to bude bilo uslova, a naravno to govori i u prilog činjenici da će objekat morati da se ukloni“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući u Skupštini na pitanja novinara nakon Premijerskog sata.

Premijer je ocijenio neprimjerenim i nepotrebnim da Mitropolija crnogorsko-primorska vjerske objekte gradi na nelegitiman i nezakonit način gdje god to bilo – na Rumiji ili na drugim djelovima teritirije Crne Gore.

„Kao što za svakog građanina važe planska dokumenta i procedure koje ta planska dokumenta sadrže to mora važiti i za Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Njihovo duhovno i svetovno opredjeljenje ne može biti razlog niti može biti činjenica koja će ih osloboditi od primjene zakona. Čudi me da je mitropolit Amfilohije [Radović] dozvolio jednu takvu aktivnost i nastavak nelegalnih nelegitimnih radova na crkvi Rumija koja je prethodnim rješenjem Ministarstva uređenja prostora proglašena nelegalnim objektom“ – rekao je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje novinara kada bi moglo biti očekivano uklanjanje objekta predsjednik Marković je rekao da nema razlike između bilo kojeg nelegalnog objekta u zemlji i da će biti procijenjeno kada se budu stvorili uslovi..

„Ja samo iskazujem čuđenje da je Mitropolija crnogorsko primorska – koja i u svetovnom i u duhovnom smislu propagira zajedništvo, propagira poštovanje zakona, poštovanje države, razumijevanje ljudi – primjer nelegalnog ponašanja i nepoštovanja zakona. To je nešto što nije dobro. I onda ne možemo govoriti da sa te adrese dolaze poruke mira koje treba da obezbijedi društvenu i ukupnu stabilnost u zemlji da učvrsti multivjerski sklad koji je naša vrijednost. Dakle procijenićemo kada se stvore uslovi za to. Razgovaraćemo sa Mitropolijom. Vidio sam da dolaze poruke. 'Vlada zna gdje je Mitropolija.' Ne! Mitropolija krši zakon. Oni treba da dođu u Vladu i doći će u Vladu da raščistimo to pitanje. Kao što meni se sugeriše da ne treba da reagujemo na svaki taster i svako zvono koje dolazi sa bilo koje strane političke ili druge tako nećemo biti ni taster Mitropolije crnogorsko-primorske. Na jednak način ćemo se odnositi prema svim problemima koji imamu ovaj sadržaj i ovu dimenziju“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković odgovarajući na pitanje novinara nakon Premijerskog sata.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?