Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković i kancelar Kurc: CG za vrijeme austrijskog predsjedavanja EU nastavlja da otvara pregovaračka poglavlja

Objavljeno: 25.10.2018. 20:37 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc saglasili su se danas u Budvi nakon zvaničnih razgovora da bi Crna Gora tokom austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom trebalo da nastavi sa otvaranjem preostalih pregovaračkih poglavlja.

„Crna Gora je posvećena daljim koracima u procesu integracija, prije svega otvaranju preostala dva poglavlja, i nadamo se da ćemo otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja. Ovu moju nadu i očekivanje potvrdio je i Kancelar u razgovoru koji smo upravo završili“ – rekao je premijer Marković na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon bilateralnih razgovora vođenih u Budvi tokom konferencije koju je organizovala Privredna komora Crne Gore.

Austrijski kancelar izrazio je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori rekavši da dvije države njeguju kvalitetne ekonomske, kulturne i političke veze.

„Zato je Crna Gora jak partner našoj zemlji. Kao što znate Austrija je snažan podržavalac Crne Gore i ostalih država u Regionu na njihovom putu u Evropsku uniju. Mi podržavamo reforme koje sprovodite, podržavamo vaš put ka EU i mislimo da je EU kompletna jedino kada njen dio budu i zemlje Zapadnog Balkana. Iskorističemo svoje predsjedavanje Savjetom da vas podržimo“ – rekao je kancelar Kurc dodajući da se nada napretku i u preostala dva poglavlja.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Premijer Duško Marković je rekao da su razgovori potvrdili kvalitetne bilateralne odnose Crne Gore i Austrije i još jednom se zahvalio kancelaru Kurcu što na agendi drži politiku proširenja EU.

„Želio bih da zahvalim austrijskom predsjedavanju i kancelaru Kurcu na razumijevanju, što i pored ozbiljnih pitanja koja su na agendi Savjeta EU, pitanje proširenja i Zapadnog Balkana drži visoko na svojoj agendi. Zahvaljujući procesu evropskih integracija i Berlinskom procesu ekonomska i evropska perspektiva regiona je bolja nego i u jednom trenutku u poslednjih trideset godina. Kancelar razumije da je važno održati živom evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je proces pridruživanja objektivan i zasnovan na individualnom vrednovanju rezultata zemalja kandidata“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer Crne Gore je rekao da naš kontinuirani napredak u oblasti vladavine prava, ekonomski rast i makroekonomska stabilnost, govore da je Crna Gora voljna i spremna da preuzme u skoroj budućnosti obaveze članstva u Evropskoj uniji.

„Mi želimo da zemlje članice u to budu potpuno uvjerene i sigurne da ćemo biti spremna članica koja neće unijeti probleme već spremnost da se zajedno sa ostalima bori za vrijednosti Unije. To radimo kao nova članica NATO, to radimo u regionu, to ćemo raditi i kada budemo članica EU“ – rekao je premijer Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



P

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?