Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Brojne mogućnosti za crnogorska preduzeća kroz EU fondove

Objavljeno: 26.10.2018. 18:51 Autor: KEI
Crnogorska preduzeća danas više nego ikad imaju priliku da unapređuju svoje poslovanje, posebno kroz mogućnosti korišćenja pretpristupnih fondova Evropske unije, što je od presudnog značaja za jačanje privredne strukture, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na konferenciji „Balkan i Evropska unija - petogodišnji ciklus Berlinskog procesa“, koja je održana u Budvi.

Govoreći u okviru panela „2014-2018 Zapadni Balkan i Evropska unija – perspektive“, Drljević je naglasio da pristupni pregovori, iako zahtjevan i dugotrajan proces, predstavljaju najbolji mehanizam za izgradnju nedostajućih kapaciteta države, usvajanje evropskih standarda i sveukupan razvoj po ugledu na moderne evropske države, podsjećajući da je bolji kvalitet života crnogorskih građana cilj takvih aktivnosti.

KEI

„Osim političkih reformi, koje predstavljaju okosnicu novog pristupa kako u pristupnom periodu Crne Gore, tako i drugih država Zapadnog Balkana, vrijedno radimo i na ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za članstvo. Reforme u oblasti ekonomije doprinose jačanju privrednog sektora, unaprjeđuju poslovni ambijent i pripremaju nas da, kad uđemo u EU, ravnopravno učestvujemo na tržištu od preko 500 miliona potrošača, bez carina i drugih uvoznih ograničenja, gdje su ukinute barijere slobodnom kretanju roba, usluga, radne snage i kapitala“, rekao je glavni pregovarač.

Kako je naveo, crnogorska administracija, zahvaljujući realizaciji raznih programa podrške, u saradnji sa susjedima i EU, u kontinuitetu radi na razvoju visokokvalitetne infrastrukture u oblastima saobraćaja i energetike, s ciljem obezbjeđenja adekvatne trgovinske i ekonomske povezanosti regiona. Posebno je izdvojio programe EU, poput Cosme i Horizon 2020, čiji je cilj podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i ostvarivanje ključnih ciljeva EU u vezi sa istraživanjem, tehnološkim razvojem i inovacijama.

„Osim toga, gradimo od Crne Gore atraktivnu destinaciju za ulaganja koja će privući najeminentnije investitore, a kao potvrda da je Crna Gora bezbjedna destinacija za investiranje su naš stabilan puta ka EU i članstvo u NATO“.

„Vjerujem da je uspjeh jedne države Zapadnog Balkana uspjeh svih nas. Princip regate koji podrazumijeva princip individualnih zasluga svake zemlje nije ništa drugo do dodatni stimulans da nastavimo sa započetim poslom i da istrajemo na putu evropske integracije“, poručio je Drljević.

KEI

Zamjenica glavnog pregovarača – nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević - Đurović je istakla da je Crna Gora veoma uspješna u privlačenju sredstava iz EU fondova, što pokazuju podaci iz finansijske perspektive 2007-2013, u okviru koje je iskorišćeno 96% od raspolozivih 235 miliona eura. Poručila je da je Crna Gora, u okviru nove finansijske perspektive 2014-2020, već isprogramirala 197 miliona eura, od 270,5 miliona, što potvrđuje da su institucije ozbiljno pristupile planiranju finansijske podrške EU. S tim u vezi, ona je ukazala na važnost snaženja administrativnih kapaciteta, posebno u smislu zadržavanja kadrova u Ipa strukturama i crnogorskoj administraciji.

Glišević – Đurović je, takođe, ukazala na značaj Berlinskog procesa za sprovođenje reformi na putu prema EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?