Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović u Bakuu: Međukulturni, međuetnički i međuvjerski sklad bitno obilježje tradicije Crne Gore

Objavljeno: 26.10.2018. 19:32 Autor: MKU

Delegacija Crne Gore predvođena ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i ministrom prosvjete Damirom Šehovićem učestvuje na 6. Međunarodnom humanitarnom forumu u Bakuu.

Forum koji je otvorio predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev počeo je juče, 25.oktobra i trajaće dva dana. Ovogodišnja tema “Oblikovanje novog svijeta i nove humanosti: kreativnost i humanitarni razvoj”, prilika je za učesnike iz cijelog svijeta da kroz diskusiju pokušaju da odgovore na neke od glavnih izazova današnjice.

Tokom učešća na Forumu ministar Bogdanović je govorio na panelu “Politika multikulturalizma kao faktor stabilnosti u društvu”.

Ministar je u svom obraćanju istakao: “Svaka ozbiljnija istorijska analiza perioda tokom kojih je vladao mir na prostorima izrazite etničke i konfesionalne raznolikost, pokazuje koliko su suživot različitih kultura i njihovo prožimanje doprinosili napretku takvih oblasti. Nažalost, istorija nam pokazuje da su ti periodi skladnog suživota često narušavani pretjeranim ambicijama raznih sistema moći, koji su pobuđivanjem animoziteta među različitim etnicitetima stvarali uslove za svoje nerijetko destruktivne planove. I danas su u mnogim djelovima svijeta poremećeni nekada skladni etnički odnosi, a posljedice toga u nemalom broju slučajeva osjećaju se na mnogo širem prostoru od samih žarišta. To je još jedna potvrda one teze po kojoj etnička i konfesionalna nestabilnost na užem lokalitetu, gotovo uvijek izaziva regionalnu, a nerjetko i kontitentalnu nestabilnost, što nam pokazuje sadašnje stanje na evropskom kontinentu. Ono što posebno zabrinjava, jeste opseg tih posljedica, koje direktno produkuju ozbiljne političke krize, kakav je ideološki zaokret udesno, čije se ekstremnije manifestacije danas javljalju u mnogim djelovima svijeta.“

„Crna Gora, iako država svedenih demografskih i ekonomskih resursa, predstavlja društvo iz čijih se istorijskih iskustava i savremenog odnosa prema etničkoj i vjerskoj različitosti, mogu uzeti brojni primjeri međukulturnog sklada, što je i te kako uticalo da ovaj dio Balkana, bez obzira na svoju etničku i vjersku šarolikost, izbjegne sve one destruktivne posljedice koje su nastale u postjugoslovenskom periodu,“ dodao je Ministar.
„Ono što je možda najvažnije, a tiče se stabilnosti multikulturalnog modela u Crnoj Gori, jeste međuetnički i međuvjerski sklad koji predstavlja bitno obilježje tradicije ovog prostora, na kom se vjekovima odvijao suživot različitosti, a o čemu svjedoče mnogi primjeri kako iz sfere viskoke kulture tako i iz onoga što čini kulturu življenja, kao što su običaji i navike. Upravo u tom prostoru privatnosti ostvarena je veoma bitne interakcija, koja predstavlja možda najčvršću sponu u jednom multikulturalnom društvu,“ zaključeno je u obraćanju ministra Bogdanovića.

Međunarodni humanitarni forum u Bakuu osnovali su 2010. godine predsjednici Republike Azerbejdžan i Ruske Federacije, kao globalni događaj koji okuplja predstavnike političke, kulturne i naučne zajednice iz cijelog svijeta. Njegova tema je uvijek fokusirana na globalne promjene i izazove savremene politike, kulture, nauke, obrazovanja.

Forum je prilika za razmjenu iskustava, podsticanje međunarodne saradnje, veće informisanosti u pogledu tehnologije, kulture, obrazovanja, inovacija u ekonomiji i nauci.

Tokom boravka u Bakuu ministri Bogdanović i Šehović sreli su se sa počasnim konzulom Crne Gore u Azerbejdžanu Vugarom Alijevim.

Pokrenite
Foto galerija

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?