Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović razgovarao sa ministrom kulture Republike Azerbejdžan Garajevim o modelima saradnje između dvije zemlje

Objavljeno: 27.10.2018. 18:27 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović tokom boravka u Bakuu razgovarao je sa ministrom kulture Republike Azerbejdžan Abdulfasom Garajevim.

Ministri su, tokom razgovara o modelima saradnje između dvije zemlje, ocijenili da je potpisani Sporazum o saradnji u oblasti kulture izmedju institucija naših zemalja, dobra osnova za realizaciju zajedničkih projekata, kako u savremenom stvaralaštvu, tako i u kulturnoj baštini.

Ministar Bogdanović je upoznao ministra Garajeva sa podsticajima koje Crna Gora nudi u oblasti kinematografije i istakao kako značajan prostor za saradnju prepoznaje baš u ovoj oblasti. Crna Gora je spremna da obezbijedi sve potrebne uslove filmskim producentima iz Azerbejdžana kako bi na atraktivnim lokacijama u Crnoj Gori snimali filmska ostvarenja, istakao je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanović je na sastanku predstavio program razvoja kreativnih industrija koji je pokrenulo Ministarstvo kulture. Kako je istakao ministar Garajev, Ministarstvo kulture Azerbejdžana obezbjedice učešće umjetnka i stvaralaca iz Azerbejdžana u projektima umjetničkih rezidencija u Crnoj Gori.

Na sastanku je razgovarano o saradnji u oblasti kulturne baštine, posebno nematerijalne imajući u vidu da je Crna Gora zainteresovana za što skorije kandidovanje Bihorskog ćilima na UNESCO listu Najboljih praksi. S obzirom da u Bakuu postoji Muzej ćilimarstva ministar Bogdanović je naglasio kako je za Crnu Goru važna razmjena iskustva u ovoj oblasti, tim prije jer je tradicija Azerbejdzanskog cilima upisana na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne bastine covjecanstva.

Razmatrana je i mogućnost saradnje dvije zemlje u okviru programa Savjeta Evrope Kulturne rute koji je baziran na promociji kulturnog turizma, sa ciljem da ukaže na kulturnu i istorijsku povezanost zemalja učesnica.

Ministar Bogdanović je na marginama Foruma razgovarao i sa Rastislavom Vrbenskim, zamjenikom direktora UNDP za Evropu i Centralnu Aziju. Na sastanku su razmotrene mogućnosti učešća UNDP u realizaciju aktivnosti iz programa “Kreativna Crna Gora”.

Takođe je istaknuto da Ministarstvo kulture ostvaruje odličnu saradnju sa Misijom UNDP u Crnoj Gori, koja učestvuje u nekoliko projekata zaštite i obnove naše kulturne baštine. Kako je istakao ministar Bogdanović saradnja sa ovom međunarodnom organizacijom mopže biti realizovana I u oblasti valorizacije kulturnih dobara, posebno imajući u vidu da je njihova ekonomska I tuiristička valorizacija jedan od prioriteta u radu Ministarstva.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar prosvjete Damir Šehović borave u Bakuu povodom ucesća na 6. Međunarodnom humanitarnom forumu.

mku

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?