Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Vidno unaprijeđeni svi aspekti crnogorskog pravosudnog sistema

Objavljeno: 30.10.2018. 18:49 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  

U velikoj mjeri zahvaljujući upravo uspjehu reforme pravosuđa, naši međunarodni partneri danas vide Crnu Goru kao prvu narednu članicu Evropske unije, ocijenio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Učestvujući na svećanosti organizovanoj u Budvi povodom Dana crnogorskog sudstva, potpredsjednik Pažin je podsjetio da Crna Gora ove godine obilježava 220 godina od donošenja Zakonika Obščeg crnogorskog i brdskog i 130 godina od usvajanja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru. Ocijenio je da pomenuti istorijski akti nijesu samo kjučne prekretnice u razvoju crnogorskog pravnog sistema, već i nesumnjiva moralna legitimacija Crne Gore, kao društva koje je ideale pravde i ljudskog dostojanstva ugradilo u temelje svojih vrijednosti i time uspostavilo trajnu duhovnu i vrijednosnu bliskost sa najvišim dometima evropske civilizacije.

„Ovoj generaciji crnogorskih građana pripala je odgovornost i čast da istraju na ovoj istorijskoj moralnoj vertikali i obezbijede da savremena Crna Gora zauzme mjesto koje joj pripada u zajednici evropskih nacija. Postavši ravnopravna i uvažena članica evro-atlantske zajednice demokratskih zemalja, Crna Gora je već ostvarila veliki dio ovog vjekovnog sna,“ rekao je Potpredsjednik.

Ocijenio je da su u toku sprovođenja aktuelne strategije reforme pravosuđa u Crnoj Gori vidno unaprijeđeni svi aspekti crnogorskog pravosudnog sistema. Ipak, dodao je Potpredsjednik, na crnogorskom pravosuđu i dalje leži velika odgovornost da nastavi da doprinosi naporima izvršne i zakonodavne vlasti, i ukupnog crnogorskog društva, ostvarujući ciljeve nove strategije reforme pravosuđa za period 2019-2020. Ovi ciljevi podrazumijevaju dalju racionalizaciju pravosudne mreže, efikasno mjerenje opterećenosti rada sudija i vremena za rješavanje predmeta, smanjenje broja neriješenih sudskih predmeta i dalje usaglašavanje sudske prakse sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Saopštio je da ga raduje činjenica da je ovogodišnja proslava Dana crnogorskog sudstva dočekana uz početak izgradnje dvije stambene zgrade u Podgorici u kojima će porodice 130 sudija i sudskih službenika i namještenika riješiti, pod povoljnim uslovima, jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja.

Potpredsjednik je podsjetio da je Vlada dala doprinos realizaciji ovog značajnog projekta, uz veliku podršku Glavnog grada, pozivajući i druge opštine širom Crne Gore da na ovakav način pristupe rješavanju stambenih potreba predstavnika sudstva u ostalim crnogorskim gradovima.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?