Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Danu parlamentarizma: Odbrana duha parlamentarizma je odbrana državne postojanosti

Objavljeno: 31.10.2018. 17:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                                                                                                                                                                                  
Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je danas, na 112 godišnjicu formiranja prve Narodne skupštine Crne Gore, da je istorija pokazala da je odbrana duha parlamentarizma u Crnoj Gori u suštini odbrana državne postojanosti.

„Čak i surovo zatiranje imena crnogorskog, na kraju Prvog svjetskog rata, ogrnuto je lažnim plaštom parlamentarizma. Pod prividom narodne volje, na takozvanoj Podgoričkoj skupštini, izbrisano je ime Crne Gore, a sa njim i crnogorski parlament, kao temelj suvereniteta svake moderne države. Upravo ovih dana navršiće se sto godina od tog tragičnog događaja. Svjedoci smo da i danas među nama ima onih koji žele da slave taj datum, veličajući na taj način zapravo nestanak crnogorske države. Iza toga stoji jasna poruka da bi se oni i danas, kad bi im moglo biti, na sličan način obračunali sa crnogorskom državnošću, udarajući prvo u temelje parlamentarizma. Zato smatram da je odbrana duha parlamentarizma u Crnoj Gori u suštini odbrana državne postojanosti. Nadam se da smo svi zajedno savladali tu demokratsku lekciju – da se država ne čuva i unapređuje jurišanjem na zgradu Parlamenta, baš kao ni bojktovanjem parlamentarnog života. Naprotiv! U tom smislu, i sa ovog mjesta i ovim svečanim povodom, upućujem apel svim akterima političkog života u našoj zemlji da to nikada više ne smetnu s uma“ – rekao je premijer Duško Marković na proslavi

Predsjednik Vlade je rekao da je parlament mjesto koegzistencije različitih političkih kultura, a da njegov pluralizam ima sposobnost da raširi naše vidike, obezbjeđujući kvalitet koji nijedan autonomni sistem političke vrijednosti ne može omogućiti prilikom donošenja odluka.

„A odluke naše Skupštine zajednička su potreba svih građana Crne Gore: Crnogoraca, Srba, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, i svih drugih. Želim i ovdje da naglasim da je još od 1878, kad je Crna Gora potvrđena kao višenacionalna i multikonfesionalna, položaj manjinskih naroda i njihova puna sloboda uređen sa više senzibiliteta, nego što je to bio slučaj u okruženju, pa i u razvijenim evropskim državama. To je i tada – svjedoče hroničari toga vremena – visoko uzdizalo međunarodni ugled i poziciju Crne Gore“ – poručio je Premijer.
                            
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                   
Predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da je da vjeruje da danas odnos izvršne vlasti prema Parlamentu reflektuje odnos Vlade prema građanima. Prema svakom pojedincu, ma kako se zvao i koje vjere ili nacije bio. A taj odnos je odnos uvažavanja, odgovornosti i posvećenosti onome što nam Ustav obezbjeđuje – i u dijelu ovlašćenja, ali i u pogledu odgovornosti.

„U istoj mjeri to očekujemo i od Parlamenta, i svakog njegovog poslanika. A prizma kroz koju se prelama vaš odnos prema građanima, izoštrenija je za mjeru odgovornosti koju nosite kao neposredni predstavnici naroda“ – rekao je premijer Marković.

Govoreći o našoj Skupštini predsjednik predsjednik Vlade je rekao da je aktuelnom, 26. sazivu Parlamenta, pripala čast da usvoji Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora – kao svjedočanstvo izvanrednog političkog rezultata koji su postigle prethodne, i dijelom ova Vlada.

„Taj rezultat došao je nakon dugog perioda značajnih uspjeha u kojima su ojačali država, vladavina prava, i ukupna demokratska svijest crnogorskog društva. Želim na kraju da ukažem i da će pred crnogorskim parlamentarizmom uskoro biti i novi izazov. Naše poslanike, naime, čekaju mjesta u Evropskom parlamentu, što će nam pripasti kao prvoj narednoj članici Evropske unije. Na taj način Crna Gora će definitivno učvrstiti svoje mjesto u društvu najrazvijenijih evropskih naroda. Ono mjesto o kojem je sanjala i kada je na ovaj dan prije 112 godina na Cetinju održana prva sjednica crnogorskog Parlamenta“ – poručio je premijer Duško Marković na skupu Dan parlamentarizma.
                                          
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                   
                  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
                       
                   
                  
   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?