Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drljević na sjednici POSP-a: Crna Gora slijedi sistem evropskih vrijednosti i čuva dobrobit svojih građana

Objavljeno: 14.11.2018. 21:48 Autor: KEI
Crna Gora će nastaviti transformaciju društva u skladu sa sistemom evropskih vrijednosti zasnovanim na vladavini prava i čuvajući dobrobit svojih građana, uz uvjerenje da će Evropska unija prepoznati individualne rezultate koje država ostvaruje, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na sjednici Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

Članovi POSP-a su na 16. sastanku, održanom u Strazburu, razmotrili stanje u pregovorima, s posebnim osvrtom na napredak u oblastima vladavine prava i ekonomije. Poslanici Skupštine Crne Gore i njihove kolege iz Evropskog parlamenta razgovarali su i o aktivnostima crnogorskog parlamenta na poboljšanju izbornog procesa, kao i o napretku u oblasti održivog razvoja i zaštiti životne sredine i doprinosu Crne Gore stabilnosti Zapadnog Balkana.

Glavni pregovarač je u svom obraćanju naglasio značaj predstojećih izbora u Evropskom parlamentu 2019. godine. „Ishod ovih izbora uticaće u velikoj mjeri na budućnost naših odnosa. Mi se iskreno nadamo da će i novi sastav Evropskog parlamenta nastaviti da bude posvećen politici proširenja EU i produbljivanju i jačanju odnosa s našim regionom“, dodao je on.

Podsjetio je da Crnoj Gori predstoji otvaranje dva preostala poglavlja, a potom i naredna faza u pregovorima, koja podrazumijeva postepeno zatvaranje poglavlja.

KEI

„Nadamo se da ce Izvještaj sa sprovedene ekspertske misije Evropske komisije dati pozitivan signal da su ispunjeni uslovi za privremeno zatvaranje poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine. Što se tiče ispunjavanja završnih mjerila u drugim poglavljima, uspostavili smo sasvim stabilan tempo aktivnosti, posebno u poglavljima: 6, 10, 20, 21 i 28“, rekao je Drljević.

Naveo je da novoformirani sistem vladavine prava, koji se ogleda u 70 usvojenih ili izmijenjenih zakona i uspostavljenom institucionalnom okviru, već daje opipljive rezultate na terenu, i to uglavnom u oblastima borbe protiv visoke korupcije, oduzimanja imovine, finansijske istrage, zapljenjivanja narkotika i šverca cigaretama, kao i početne rezultate u oblasti pranja novca. Uzimajući u obzir važnost nacionalne ekonomije, glavni pregovarač je naglasio da je crnogorska ekonomija u ovom momentu vodeća na Zapadnom Balkanu.

„Prošle godine smo zabiljezili rast BDP-a za 4,7%, što predstavlja jednu od najvećih stopa rasta u Evropi. Takođe, želio bih vas podsjetiti da je tokom perioda nakon obnove nezavisnosti, prosječna godišnja stopa rasta iznosila preko 3%, što je unaprijedilo životni standard građana Crne Gore“, rekao je on.

„Dodatno, pored ostvarenih rezultata u pregovorima, želio bih pomenuti konstantnu i intenzivnu saradnju na regionalnom nivou, kao i spremnost za promocijom Evropske ideje kroz razmjenu iskustava sa susjednim zemljama, kao i činjenicu da smo doprinjeli regionalnoj stabilnosti kao država koja nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima. Pored toga, Crna Gora kontinurirano i bez ikakvih rezervi usklađuje svoju poziciju na međunaradnom nivou s vanjskom i bezbjednosnom politikom EU“, zaključio je glavni pregovarač.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?