Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Pribilović na međunarodnoj konferenciji gradova prijateljstva 2018. u Vuhanu

Objavljeno: 15.11.2018. 19:58 Autor: MJU

MJU MJU

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović učestvovala je na Kineskoj međunarodnoj konferenciji gradova prijateljstva 2018. pod nazivom „Razvojne mogućnosti i unapređenje saradnje“ u Vuhanu, Kina.

„Konferencija posvećena saradnji lokalnih zajednica, pruža nam mogućnost da definišemo viziju daljeg razvoja Crne Gore. Dok se nacionalne vlasti i međunarodne institucije fokusiraju na aktuelne probleme sa kojima se suočavaju države širom svijeta, gradovi i regioni su ti koji implementiraju rješenja, a lokalne vlasti su odgovorne za mjere koje obezbjeđuju ekonomski i društveni razvoj, kazala je ministarka Pribilović na temu "Promocija investicija za gradove međunarodnog prijateljstva" u okviru Konferencije.

„Iz tog razloga dodatno želim istaći značaj današnjeg događaja i zahvaliti domaćinu uz naglasak na dosadašnjoj saradnji Crne Gore i NR Kine, koja je nedvosmisleno primjer dobre saradnje i nadamo se, očuvanja kontinuiteta, zahvaljujući kojem će Crna Gora u vremenu pred nama imati pouzdanog prijatelja i partnera. O dugogodišnjoj tradiciji prijateljstva između crnogorskih i kineskih gradova svjedoče sporazumi o međusobnoj saradnji između gradova „pobratima“, kao i niz značajnih i vrijednih projekata u crnogorskim opštinama koji je realizovan uz podršku našeg partnera Vlade NR Kine, na čemu posebno zahvaljujem i ovom prilikom“, istakla je Pribilović.

„U Crnoj Gori sa posebnom pažnjom posmatramo sistem lokalnih samouprava gdje je svaka opština djelić mozaika koji čini našu državu prepoznatljivom na međunarodnoj sceni. Vlada Crne Gore sprovodi intenzivne aktivnosti na uspostavljanju jakih, finansijski održivih opština koje će biti prepoznate kao zamajac i ekonomskog i sveukupnog razvoja naše države“, kazala je Pribilović.

Ona je kazala da kao najmlađa članica NATO saveza i na putu članstva u EU, našim politikama, zajedno sa partnerima iz međunarodne zajednice, želimo da transformišemo Crnu Goru u brzorastuću ekonomiju, privlačnu investitorima i preduzetnicima, a građanima da ponudimo nova i bolja radna mjesta, sigurniju egzistenciju, uz kvalitetnu i efikasnu javnu upravu.

Konferenciju, šestu po redu, organizuju Kineska narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama (CIFCA), (Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries), Kineske asocijacija za međunarodno prijateljstvo gradova (CIFCA) i Wuhan Opštinska narodna uprava (Municipal People's Government).

Kineska Asocijacija za međunarodno prijateljstvo gradova je asocijacija koja se fokusira na promociju razmjene i saradnje između kineskih gradova i pokrajina sa gradovima u drugim zemljama, uspostavljanje prijateljstva između lokalnih samouprava u Kini i drugim zemljama, poboljšanje saradnju u oblasti privrede, nauke, tehnologije i kulture radi razvoja međunarodnih odnosa između gradova, promovišući praktičnu saradnju. 

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?