Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 98. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 16.11.2018. 02:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
  
  
Vlada Crne Gore je na danas održanoj 98. sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, donijela Odluku o organizacijsko-formacijskoj strukturi i veličini Vojske Crne Gore. Odlukom se organizacijsko-formacijska struktura Vojske prilagođava standardima za doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti, kako bi uspješno odgovorila misijama i zadacima, kako u okviru NATO saveza tako i za nacionalne potrebe.

Vlada je usvojila Informaciju o predsjedavanju Crne Gore Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), s Predlogom programa predsjedavanja. U raspravi je istaknuto da će u fokusu crnogorskog predsjedavanja biti oblasti Plavog rasta i Održivog turizma, sa akcentom na zaštitu životne sredine, kao i uspostavljanje finansijskog dijaloga u zemljama koje nijesu članice EUSAIR-a, unapređenje vidljivosti Strategije, jačanje postojećih koordinacionih mehanizama na svim nivoima, kao i stvaranje bolje sinergije sa ostalim regionalnim inicijativama i organizacijama. Strategija EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) je inovativni instrument saradnje između zemalja članica EU i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU iz Jadransko-jonske regije. U sprovođenju Strategije učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija.

Donijeta je Odluka o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2019. godini. Odlukom se, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, zaokuružuje faza programiranja za 2019. godinu, u kojoj će se vršiti raspodjela sredstava.

Usvojena je Informacija o potrebnim uslovima za realizaciju konkursa za finansiranje projekata i programa NVO u 2018. godini u oblasti evropske integracije Crne Gore. Tim povodom Vlada je donijela zaključke kojima se stvaraju administrativno-pravni uslovi za realizaciju konkursa.

Vlada je donijela Nacionalni akcioni plan za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu u Crnoj gori 2018-2020. godine. Ocijenjeno je da ovaj dokument, koji je izradio Operativni tim sastavljen od predstavnika državnih organa i nevladinog sektora, predstavlja korak naprijed ka efikasnijoj i kvalitetnijoj javnoj upravi.

Usvojena je Informacija o zaključenju Ugovora o finansiranju između Crne Gore i Evropske investicione banke (EIB), za realizaciju projekta „Program rekonstrukcije magistralnih puteva“ i prihvatila Ugovor o finansiranju između Crne Gore i Evropske investicione banke (EIB), za projekat „Program rekonstrukcije magistralnih puteva“. Kredit iznosi 80 miliona eura od čega je prvi dio odobrenog kredita, za koji će biti zaključen Ugovor o finansiranju, 40 miliona. Ukupni procijenjeni trošak projekta iznosi 185 miliona eura, a ukupna dužina magistralnih puteva koji će se reknstruisati sredstvima iz ovog kredita iznosi 125 km.

Vlada je prihvatila Aneks br.1 Ugovora o zakupu lokacije KO Šas, Opština Ulcinj. Aneksom je, u skladu sa preporukama stručne Komisije, predviđeno regulisanje međusobnih odnosa zakupodavca – Države Crne Gore i zakupca „VOLI TRADE“ d.o.o. Podgorica, radi rješavanja problema odvodnjavanja poljoprivrednih površina na području MZ Šas i revizalizacije sistema za navodnjavanje. U diskusiji je ocijenjeno da se radi o projektu od zajedničkog interesa i za državno i za privatno zemljište u bližem okruženju ove lokacije.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela Rješenje kojim se za direktora Fonda rada imenuje Kemal Đečević, dosadašnji direktor Fonda.

Vlada je donijela Rješenje kojim se kao neosnovan odbija zahtjev za izuzeće Darka Radunovića, ministra finansija, iz svih postupaka koje vodi Ministarstvo finansija - Uprava za igre na sreću, po zahtjevima privrednog društva "Lutrija Crne Gore AD" iz Podgorice.  

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?