Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović na sastanku TIARA konzorcijuma u CERN-u, Švajcarska

Objavljeno: 15.11.2018. 23:35 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, danas je učestvovala na 11. Sastanku TIARA konzorcijuma, koji je održan u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), Ženeva. 

TIARA je konzorcijum najznačajnijih organizacija u oblasti istraživanja i razvoja akceleratora, a čini ga osam zemalja (Francuska, Španija, Njemačka, Italija, Švedska, Poljska Ujedinjeno Kraljevstvo i Švajcarska), kao i međunarodne organizacije poput CERN-a. Konzorcijum pruža mogućnost podrške novim projektima imajući u vidu da su renomirani naučni i razvojni instituti iz ovih zemalja članovi Konzorcijuma.

Ministarka Damjanović je na sastanku predstavila posljednji status aktivnosti na SEEIIST projektu, što se nadovezuje na prezentaciju ovog projekta TIARA konzorcijumu u martu ove godine.

Veoma važan naredni korak po pitanju SEEIIST projekta je uključivanje na Mapu puta Evropskog strateškog foruma za istraživačku infrastrukturu (European Strategic Forum for Research Infrastructure – ESFRI) kako bi se otvorile brojne mogućnosti korišćenja EU fondova. Riječ je o veoma kompleksnoj proceduri apliciranja, a TIARA konzorcijum može da pruži značajnu podršku u ovom pogledu.

Projekat SEEIIST predstavlja jedan od najznačajnihih razvojnih projekata, čijom realizacijom bi bio omogućen ne samo razvoj nauke i istraživanja, već i sprječavanje odliva talenata („brain drain“), što bi dodatno omogućilo jačanje veza između akademske zajednice i privrede, jačanje sistema inovacija i komercijalizacije istraživanja, otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje konkurentnosti ekonomije.

MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?