Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Zenka u Prizrenu: etnička i vjerska koegzistencija ono što Prizren čini jedinstvenim gradom

Objavljeno: 17.11.2018. 20:06 Autor: PR služba

Prizren je oduvek predstavljao mjesto na kojem ljudi ne sude jedni drugima na osnovu etničke pripadnosti, imaju otvorenu i direktnu komunikaciju i to je tradicija koja se nastavlja konstatovano je tokom prijema ministra Mehmeda Zenke kod Mitahera Haskuke (Mytaher Haskuka) gradonačelnika Prizrena.

Ministar Zenka je istakao važnu činjenicu da je grad Prizren poznat kao centar u kojem uspješno koegzistiraju različite zajednice, etničke i vjerske i čije kulturološke različitosti   predstavljaju njegovu snagu i bogatstvo.On je govorio o multikonfesionalnom, multinacionalnom i multikluturalnom karakteru Crne Gore, koja svojim primjerom pokazuje da je razumijevanje i poštovanje posebnosti od presudnog značaja za svako društvo i njegov prosperitet.

Gradonačelnik Haskuka upoznao je ministra sa aktuelnim stanjem u opštini Prizren i izazovima sa kojima se lokalne vlasti suočavaju. Haskuka je saglasan da su etnička i vjerska koegzistenicija ono što čini Prizren jedinstvenim gradom i da će tako i ostati. Kao druga po veličini na Kosovu, opština Prizren ima i brojnih izazova u svom razvoju koji se prevashodno odnose na ulaganje u infrastrukturu, reformisanje opštinske uprave, unapređenje obrazovnog i zdravstvenog sistema, ali i ekonomski razvoj prije svega.

Sagovornici su pozdravili održavanje Biznis foruma Prizren 2018 i istakli važnost regionalnih inicijativa posebno u oblasti ekonomskog napretka. Ovakvi događaji značajni su i za stvaranje kontakata u oblasti turizma, naglasio je ministar Zenka, koji smatra da obije države treba da učine svoj maksimum da ostvare što bolje turističke ponude i predstave svoje potencijale regionalno, ali i internacionalno. Ne smijemo zanemariti činjenicu da Crna Gora najveći broj turista ima upravo iz Republika Srbije i Kosova,rekao je Zenka.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?