Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drljević u Berlinu: Podrška EU Zapadnom Balkanu ključna za nastavak reformi

Objavljeno: 22.11.2018. 18:35 Autor: KEI
Podrška Evropske unije Crnoj Gori doprinos je ukupnoj evropskoj stabilnosti i ohrabrenje Zapadnom Balkanu za nastavak reformi, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa njemačkim državnim ministrom za Evropu, Mihaelom Rotom. Poručeno je da su Evropskoj uniji potrebne dobre vijesti sa Zapadnog Balkana, a da Crna Gora predstavlja pozitivan primjer.

Drljević je informisao Rota o statusu u pregovorima, naglasivši da Crna Gora očekuje otvaranje poglavlja 27 u decembru, kao i intenziviranje razgovora o otvaranju poglavlja 8 – Konkurencija. Sagovornici su saglasni da je napredak u poglavljima 23 i 24 ključan u pristupanju Crne Gore EU, i da je važno nastaviti sa dobrim rezultatima u oblasti vladavine prava.

KEI

Pristupni pregovori su najbolji mehanizam za izgradnju kapaciteta države i usvajanje evropskih standarda, kako bi našim građanima obezbijedili kvalitetniji život. S druge strane, podrška Crnoj Gori znači jačanje ideje o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i doprinos ukupnoj evropskoj stabilnosti, a time i ohrabrenje drugim zemljama u regionu za nastavak reformi i približavanje EU“, istakao je Drljević.

„Evropskoj uniji su potrebne dobre vijesti sa Zapadnog Balkana, a Crna Gora je primjer pozitivne priče“, istakao je Rot. On je rekao da je politika proširenja EU jedna od najuspješnijih, ističući važnost predstojećih izbora za Evropski parlament. „Nadamo se da će nova struktura Evropskog parlamenta biti jednako posvećena politici proširenja i jačanju saradnje sa regionom Zapadnog Balkana. Crna Gora može da računa na podršku Njemačke u sprovođenju svih reformi koje će je odvesti u EU.

Glavni pregovarač je u Berlinu učestvovao na godišnjoj radnoj grupi Jugoistočne Evrope, čija je ovogodišnja tema „Sagledavanje Strategije proširenja EU i njenog uticaja na reformske procese na Zapadnom Balkanu“. Poručio je da je na državama Zapadnog Balkana najveći teret reformi, i istakao da je podrška EU veoma važna, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se Unija suočava.

„Kad je u pitanju pristupanje EU, za Crnu Goru je posebno značajno poštovanje principa napredovanja u skladu sa individualnim rezultatima i zaslugama. Sa druge strane, mi smo veoma posvećeni razvijanju dobrosusjedskih odnosa, regionalnoj stabilnosti i međusobnoj saradnji, koji su veoma važni za integraciju Crne Gore i Zapadnog Balkana u EU, ali i za jačanje Evrope“, poručio je glavni pregovarač na konferenciji.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?