Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana radionica „Osiguranje pristupačnosti IKT tehnologijama, e-pristupačnost WEB i TV-video pristupačnost

Objavljeno: 27.11.2018. 19:53 Autor: MJU

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Radionica „Osiguranje pristupačnosti informaciono-komunikacionim tehnologijama/e-pristupačnosti WEB i TV/video pristupačnost“ održana je danas u organizaciji Ministarstva javne uprave i Agencije za elektronske medije Crne Gore. 

U uvodnom dijelu govorili su ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i direktor Agencije za elektronske medije Crne Gore , Abaz Beli Džafić.

Ministarka Pribilović, je podsjetila da je Crna Gora potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, navodeći da je obaveza da se primjenjuje princip jednakosti u pristupu informacijama i komunikacijama. 

„Iako je Crna Gora potpisnica ove Konvencije, želim da vjerujem da smo kao pojedinci spremni da učinimo sve što je u našoj moći da, u svim segmentima društva, pokažemo da je jednakost svih, kao i borba protiv svih oblika diskriminacije, utkana u naše tradicionalno društvo“, kazala je Pribilović.

Ona je kazala da informaciono komunikacione tehnologije mijenjaju naš svijet, mijenjaju svakog pojedinca, njegove navike, način rada i života, druženja i zapravo shvatanja svijeta koji ga okružuje. „Samim tim, pristupačnost Internetu i informacijama koje nudi postale su izvor saznanja za sve, ali naročito za osobe sa invaliditetom, kojima ovaj vid komunikacije sa spoljnim svijetom ponekad predstavlja najčešći oblik interakcije sa drugim ljudima i institucijama“, istakla je ministarka Pribilović.

„Naša obaveza je da prepoznamo ovu oblast u propisima koji se bave elektronskom komunikacijom građana i organa javne uprave, naročito kada su u pitanju internet sajtovi organa javne uprave, kao i elektronske usluge koje ovi organi nude. Sa druge strane, naša obaveza je i da svim učesnicima online zajednice u Crnoj Gori skrenemo pažnju na važnost kreiranja sadržaja koji će biti pristupačan svakom pojedincu. Upravo zato smo sa Agencijom za elektronske medije organizovali ovu radionicu, i u goste pozvali predstavnik

Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kako bi pokazali da pristup ovoj temi treba da bude multidisciplinaran i sveobuhvatan, istakla je ministarka Pribilović. 
Direktor AEM-a Abaz Beli Džafić podsjetio je da je u 15 godina svog postojanja i rada Agencija bila angažovana na velikom broju različitih projekata, navodeći da je za sve njih je zajedničko „što smo se uvijek trudili da od rezultata našeg rada naše društvo ima najviše koristi“.

„Smatramo da je odavno došlo vrijeme da u digitalnoj eri, eri digitalne televizije, vremenu kada razmišljamo o digitalnom radiju, razmislimo o tome kako možemo da iskoristimo nove tehnologije i znanja u korist onih koji su često u programima elektronskih medija nepravedno zapostavljeni, kako u pogledu prilagođenosti sadržaja, tako i u pogledu tema koje su od značaja ili su interesantne za OSI“, istakao je Džafić. 

Prema njegovim riječima, iako trenutna zakonska rješenja ne daju mnogo prostora za djelovanje, u AEM-u smatraju da je krajnje vrijeme da se u medijskoj sferi u Crnoj Gori „stvari počnu kretati u pozitivnom smjeru“.

„U sklopu svojih svakodnevnih aktivnosti, Agencija je u nekoliko navrata u posljednjih par godina radila istraživanja o dostupnosti sadržaja u elektronskim medijima, kao i o količini sadržaja sa tematikom koja je od značaja za OSI“, podsjetio je Džafić. On je rekao da u Agenciji nisu ni najmanje zadovoljni dobijenim rezultatima.

„Drugim riječima, zastupljenost ovih sadržaja, kao i njihova dostupnost ciljnim grupama, je ispod svakog prihvatljivog minimuma. Zato smo uspostavili saradnju sa Ministarstvom javne uprave, pa samim tim se i današnja radionica može smatrati početkom našeg zajedničkog intenzivnijeg angažovanja po ovim pitanjima“, rekao je Džafić.

Učesnici radionice upoznali su se sa zakonodavnim, regulatornim i strateškim okvirom za osiguranje IKT/ e-pristupačnosti, kao i standardima i ključnim smjernicama koje se odnose na web i TV/video pristupačnost.

Cilj radionice je informisanje profesionalnog kadra i druge zainteresovane javnosti u institucijama i organizacijama koje se bave proizvodnjom i kreiranjem TV/video sadržaja, pružaocima medijskih usluga na web portalima, o mogućnostima pružanja usluga dostupnih osobama sa invaliditetom, kao i o tehnologijama koje omogućavaju osobama sa invaliditetom veću dostupnost i jednak pristup njihovim sadržajima. 

Video: Izlaganje ministarke javne uprave Suzane Pribilović - Radionica pristupačnosti ICT, e-pristupačnost WEB i TV-video

Video: Izlaganje direktora AEM-a Abaza Belog Džafića - Radionica pristupačnosti ICT, e-pristupačnost WEB i TV-video

Video: Radionica pristupačnosti ICT, e-pristupačnost WEB i TV-video - kadrovi

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?