Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Četvrti sastanak Upravnog odbora za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) održan u IAEA, Beču

Objavljeno: 27.11.2018. 20:43 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke

Četvrti sastanak Upravnog odbora za Međunarodni institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) održan je danas u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču, Austriji.

Učesnike sastanka su, ispred IAEA, pozdravili šefovi dva IAEA odsjeka, g-din Dazhu Yang, šef Odsjeka za tehničku saradnju i g-din Aldo Malavasi, šef Odsjeka za primjenu nuklearnih nauka.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske komisije u iznosu od milion eura, SEEIIST Projekat započinje sljedeću fazu koja podrazumjeva izradu tehničke specifikacije projekta, tzv. Pripremna faza. Glavne teme sastanka su tekuće aktivnosti na uspostavljanju radnih grupa, koje će biti angažovane na izradi Studije dizajna, a koje će biti smještene u CERN-u, Ženevi i u GSI-FAIR-u, Darmstadtu. Na sastanku je imenovan koordinator Pripremne faze, dr Horst Wenninger.
Ministarstvo nauke
Po prvi put sastanak Upravnog odbora sadrži i Otvorenu sesiju, koju su, osim predstavnika IAEA, prisustvovali i predstavnici Generalnog direktorata za istraživanja i inovacije Evropske komisije, CERN-a, instituta FAIR iz Darmstadta i TIARA konzorcijuma, a što je predstavljalo idealnu priliku da se predstavi status SEEIIST projekta relevantnim međunarodnim organizacijama i institucijama.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Slavica Milačić, Stalna predstavnica Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču.

Moderator sastanka bila je dr. Sanja Damjanović, ministarka nauke i predsjedavajuća Upravnim odborom SEEIIST projekta.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je još tokom održavanja Naučnog foruma u Trstu u januaru ove godine iskazala spremnost da podrži program jačanja kapaciteta u okviru SEEIIST projekta, zbog čega je i nastala ideja da upravo ova organizacija bude domaćin sastanka Upravnog odbora. IAEA je značajno doprinijela i jačanju lokalnih kapaciteta za SESAME projekat u Jordanu. Prva finansijska podrška IAEA za program jačanja kapaciteta očekuje se u narednim mjesecima.

MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?