Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković: Nižemo turističke rekorde, ovo su zlatne godine crnogorskog turizma

Objavljeno: 27.11.2018. 20:10 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   

Ukupan prihod od turizma će, prema preliminarnim podacima, premašiti milijardu eura rekao je predsjednik Vlade Duško Marković danas na Premijerskom satu dodajući da se nižu rekordne turističke sezone.

„Turistička sezona 2017. godine nadmašila je rekordnu iz 1987. Ova je, zatim, premašila i nju. Jedan za drugim nižu se rekordi i zato sa pravom ovo razdoblje koje se podudara i sa prvom polovinom mandata 41. Vlade, možemo nazvati zlatnim godinama crnogorskog turizma. Evo kako to izleda u brojkama: Naša turistička privreda za prvih devet mjeseci ove godine prebacila je prošlogodišnje rekorde i bilježi posjetu od preko dva miliona (2.001.229) turista, što predstavlja rast od 9,5 procenata u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu ostvareno je blizu 12 miliona (11.981.004) noćenja, što je za preko sedam procenta više u odnosu na uporedni period 2017. godine. Samo u ovoj godini otvoreno je 25 novih hotelskih objekata od čega više od polovine sa 4 i 5 zvjezdica. Tako osnažen sektor hotelijerske industrije samo u toku 2018. godine generisao je preko 1.000 novih radnih mjesta. Ovo će biti i prva godina u istoriji modernog crnogorskog turizma u kojoj će u crnogorskim hotelima boraviti milion turista, kojih je već sada, prema podacima MONSTAT-a za preko 100 hiljada više nego u istom periodu prošle godine. Na izvanredne trendove u našem turizmu ukazuju i podaci o iskorišćenosti kapaciteta crnogorskih aerodroma. Naime, do 15. novembra ove godine godine Montenegro Airlines je prevezao skoro 600 hiljada putnika što predstavlja najbolji rezultat u istoriji ove kompanije. Sa druge strane, Aerodromi Crne Gore opslužili su 250.000 putnika više nego u istom periodu prošle godine“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno“ – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative.

Premijer je dodao da je promijenjena i slika gostiju u korist zahtjevnih turista iz zemalja Evropske unije, sa najznačajnijim porastom posjeta iz Velike Britanije i Njemačke

„To znači da se naša turistička privreda razvija, stiče nova znanja i kompetencije, i postaje konkurentna svom okruženju, i šire. Takođe, ove godine bili smo svjedoci da je postsezona trajala značajno duže nego ranijih godina, tj. da je trajala praktično do početka novembra mjeseca, što predstavlja samo još jedan korak ka ostvarenju našeg cilja - da Crna Gora bude cjelogodišnja turistička destinacija“ – rekao je predsjednik Vlade dodajući da iza takvog rezultata svoji posvećen pristup i svakodnevni rad i administracije i svih činilaca turističkog sektora.

Predsjednik Marković je, govoreći o turizmu, pomenuo i činjenicu da je u protekle dvije godine mandata Vlade Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo više od 60 građevinskih dozvola za nove hotele sa četiri ili pet zvjezdica. „Prevedeno u cifre, govorimo o ulaganjima od preko 400 miliona eura“ – rekao je premijer.

„Ne mogu a da ovom prilikom ne iskažem zadovoljstvo dinamikom kojom se odvijaju grandiozni projekti u turizmu: Porto Montenegro, Luštica Bay, Porto Novi, ali i niz manjih, podjednako kvalitetnih inicijativa. U Bokokotorskom zalivu to su hoteli lanca Iberostar na Njivicama i u Perastu, i hotel Lazure u Meljinama, ali i oni u Ulcinju, kakav je projekat grupacije Karizma na Velikoj plaži. No, Vlada ulaže i sredstva u turističke kapacitete na Sjeveru naše zemlje, gdje se nastavljaju investicije u velike ski centre na Bjelasici. Do kraja 2020. godine tamo će biti investirano oko 70 miliona eura. Očekujem da će već narednih dana Ski centar „Kolašin 1600“ biti u funkciji prihvata prvih turista na Bjelasici“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković zaključivši da je zadovoljan turističkom sezonom i ostvarenim ekonomskim benefitima i dodajući da vjeruje da možemo i više i bolje.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?