Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković odgovarao na novinarska pitanja: Milić da bude dostupna pravosudnim organima; odnosi Crne Gore i Srbije neće biti narušeni

Objavljeno: 27.11.2018. 22:43 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću




Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da slučaj Branke Milić, optužene u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, neće narušiti odnose Crne Gore i Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini Crne Gore nakon Premijerskog sata, predsjednik Marković je kazao da je Milić zatražila utočište u Ambasadi Srbije i da oni to nijesu očekivali.

„Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo ambasadora i ostavilo rok od par dana da se ta objašnjenja dobiju. Ono što ja očekujem, ono što očekuje sudska vlast u Crnoj Gori, je da ona bude dostupna pravosudnim organima radi daljeg sprovođenja postupka“, kazao je Predsjednik i dodao da postoje procedure da se to riješi po međunarodnim standardima i ugovorima između dvije države.

Rezolucija neće produkovati nove diobe u Crnoj Gori

Na pitanje novinara o tome da li očekuje da će usvajanje Rezolucije povodom 100-godišnjice „Podgoričke skupštine“ u crnogorskom Parlamentu doprinijeti pomirenju i boljoj situaciji u državi, premijer je kazao da ona neće produkovati nove diobe u Crnoj Gori.

„Ona će stvoriti priliku za sve u Crnoj Gori da kažu šta misle o tom datumu i o tom događajaju“, kazao je Predsjednik i dodao da će Deklaracija pomoći boljem razumijevanju tog datuima i tog događaja sa ključnim ciljem da se to Crnoj Gori nikada više ne ponovi.

Država stoji iza svog rješenja za crkvu na Rumiji

U odgovoru na pitanje o crkvi na Rumiji, predsjednik Marković je rekao da je postupak u toku, da je nadležna inspekcija dobila obavještenje da je navodno izvršeno rješenje inspekcije koja će izaći na lice mjesta kako bi se uvjerila u ono što je odrađeno.

„U svakom slučaju država stoji iza svog rješenja“, poručio je Premijer.

Tara nije ugrožena

Predsjednik je odgovarao i na pitanja vezano za Taru i izgradnju mostova na trasi prve dionice autoputa.

„Što se tiče Tare, radi se neprimjernoj kampanji da prmošćavanje Tare na tom prostoru, mostom budućeg autoputa i petlje Mateševo može biti ugrožena rijeka Tara u dužini od 145 kilometara i kanjon koji počinje, a koji je pod zaštitom UNESCO-a, na 50 kilometara od samih radova“, kazao je Predsjednik.

Ističe da nema ni pomisli da će ti radovi ugroziti Taru, te da nema nikakve šanse da će se UNESCO baviti tim pitanjem. On je dodao da svake jeseni i proljeća Tara meandrira po nekoliko desetina metara i da je Vlada brojnim aktivnostima, izradnjom obaloutvrda, spasila kuće i imanja u Kolašinu i Mojkovcu.

Podsjetio je i na sanaciju Jalovišta u Mojkovcu koje je prijetilo biodiverzitetu Tare i koje je bilo crna ekološka tačka. Danas je to mjesto, dodao je on, zelena oaza, šetalište, rekreativna zona za građane Mojkovca ali i razvojni potencijal. 

„Tara će opstati ovakva kakva jeste kada se završi autoput. Autoput će donijeti novu vrijednost Crnoj Gori, veći komfor za njene građane, mnogo više šansi za našu ekonomiju i spasićemo mnoge živote naših građana i turista koji dolaze u Crnu Goru, a moraju da prođu kroz Platije“, rekao je premijer Marković.

On je pozvao NVO da zajedno pođu na odlagalište čvrstog otpada na obali rijeke Tare kod Mojkovca i Kolašina te da zajedno pronađu način da se to sanira.

22 miliona eura za remedijaciju u Bokokotorskom zalivu

Predsjednik Marković je, govoreći o odnosu Vlade prema životnoj sredini, kazao i da ovih dana teče postupak remedijacije u Bokokotorskom zalivu, na lokaciji bivšeg Brodogradilišta Bijela gdje imamo 150 tona grita, od toga 50 tona kontaminiranog materijala.

„Država ulaže 22 miliona eura da bi očistila to podmorje i poslala poruku da se životnom sredinom bavimo na pravi način, bez kampanje i skrivenih agendi i odbrane širih ekonomskih i drugih interesa“, rekao je premijer Marković.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?