Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju

Objavljeno: 28.11.2018. 20:03 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, učestvuje na Ministarskoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju o nuklearnoj nauci i tehnologiji: “Odgovor na tekuće i buduće razvojne izazove” koja se održava u Beču danas, 28. i sjutra 29. novembra 2018. godine.

U sklopu plenarnog zasijedanja, ministarka nauke se obratila delegatima Konferencije iz zemalja članica IAEA, kojima je, u svome Statement-u predstavila sistem nauke i istraživanja u Crnoj Gori sa fokusom na aktuelne tekuće i razvojne projekte koje realizuje Ministarstvo nauke, a posebno regionalni projekat Inicijative za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST) čiji je 4.sastanak Upravnog odbora održan 27. novembra 2018. godine upravo u sjedištu IAEA u Beču.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Značajno mjesto u obraćanju ministarke nauke, zauzela je i saradnja Crne Gore sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, kako u dijelu tehničke saradnje i realizacije projekata u okviru kojih se nabavlja vrijedna oprema, izmedju ostalog i za zdravstveni sistem Crne Gore, tako i u dijelu nuklearnih nauka i aplikacija kroz čije naučne i istraživačke projekte, institucije iz Crne Gore ostvaruju saradnju sa drugim renomiranim istraživačkim institucijama iz zemalja članica IAEA.

Podsjetimo, Ministarska konferencija IAEA predstavlja forum na kome učestvuje preko 1000 registrovanih učesnika a statement-e u plenarnom dijelu Konferencije dali su šefovi delegacija 64 zemlje, među kojima i Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kanade, Republike Austrije, Republike Francuske, Švajcarske, SR Njemačke i drugih. Konferencija je praćena i panelima, kao i postavkama upravo modernizovanih istraživačkih laboratorija IAEA u Sajberzdorfu i Monaku. Planirano je i usvajanje Ministarske deklaracije.

Govor Ministarke nauke, dr Sanje Damjanović, možete preuzeti ovdje.

Ministarstvo nauke

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?