Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Evropska integracija je prilika i za Crnu Goru i za EU

Objavljeno: 28.11.2018. 23:18 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Crna Gora vidi evropsku integraciju kao priliku da osigura bezbjednost i viši kvaliteta života svojih građana, kroz aktivan doprinos velikom projektu mira i prosperiteta na čitavom evropskom kontinentu, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin tokom susreta sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Volfgangom Sobotkom danas u Podgorici.

Potpredsjednik je ukazao da adekvatno vrednovanje reformskih rezultata Crne Gore predstavlja priliku i za Evropsku uniju i države članice da na primjeru Crne Gore afirmišu konkretne učinke evropske politike na Zapadnom Balkanu.

U tom smislu, zahvalio je na kontinuiranoj političkoj podršci najviših austrijskih zvaničnika pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i izrazio očekivanje da će u toku austrijskog predsjedavanja Savjetom EU biti otvoreni pregovori u poglavlju 27 posvećenom zaštiti životne sredine. 

Takođe, izrazio je očekivanje da će evidentni napredak koji Crna Gora ostvaruje u oblasti vladavine prava uskoro rezultirati dobijanjem konkretnih uslova, takozvanih mjerila, za zatvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, kao i dinamičnijim procesom zatvaranja pregovora u ostalim poglavljima.

Predsjednik Sobotka je čestitao Crnoj Gori na uspjehu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, dodajući da je Austrija zainteresovana da istim putem krene čitav region Zapadnog Balkana.

Rekao je da je optimista da će pregovori u poglavlju 27 biti otvoreni u toku austrijskog predsjedavanja Savjetom EU.

Naglašavajući značaj privredne saradnje sa Crnom Gorom, austrijski zvaničnik je naveo da je vrijednost austrijskih investicija po glavi stanovnika u Crnoj Gori veća nego u drugim zemljama regiona.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?