Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Potpisan Ugovor o kreditu sa EIB-om za rekonstrukciju 5 magistralnih pravaca u Crnoj Gori Ministar Radunović: U velikoj mjeri radimo na unapređenju putne infrastrukture

Objavljeno: 28.11.2018. 21:25 Autor: Ministarstvo finansija
Ministar finansija, Darko Radunović i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Matteo Rivellini potpisali su danas Ugovor o kreditu između Vlade Crne Gore i Evropske investicione banke, za finansiranje projekta „Program rekonstrukcije magistralnih puteva“ u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura.

Pomenutim Projektom planirana je rekonstrukcija putnih pravaca Pljevlja – Mihajlovica, u dužini od 10 km, Barski most – Dobrakovo – Bijelo Polje, u dužini od 14,6 km,  Berane – tunel Lokve – Rožaje, u dužini od 30,9 km,  Lepenac – Ribarevine – Poda – Berane, u dužini od 39,8 km i  Kamenovo – Petrovac – Bar, u dužini od 23,3 km. Ukupna dužina magistralnih puteva koji će se rekonstruisati sredstvima iz ovog kredita je 125 km. Realizacija projekta očekuje se u periodu 2019 – 2022. godine. 

Ministar Radunović je prilikom potpisivanja naglasio da projekat „Program rekonstrukcije magistralnih puteva“ predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje između Evropske investicione banke i Države Crne Gore i iskazao uvjerenje da će u velikoj mjeri doprinijeti unapređenju putne infrastrukture u Crnoj Gori. Takođe, podsjetio je da se saradnja realizuje u oblasti putne i željezničke infrastrukture, komunalnih projekata, dok je za narednu godinu predviđeno da se saradnja proširi i na oblast obrazovanja.

„Kada je riječ o samim uslovima kreditiranja, ovaj kredit, u visini od 40 miliona eura, karakteriše period otplate koji ne može biti duži od 20 godina od datuma prvog povlačenja sredstava, dok će grejs period biti maksimalno 5 godina. Kada je riječ o kamatnoj stopi, ona će biti utvrđena u momentu povlačenja sredstava što će zavisiti od uslova na tržištu. U svakom slučaju, konačni uslovi biće povoljni u skladu sa dosadašnjom saradnjom sa EIB-om“, saopštio je ministar Radunović.

Gospodin Rivellini je poručio da je počastvovan što danas kao predstavnik banke EU ima priliku da potpiše dva Ugovora i istakao da je to u skladu sa ciljevima EU i razvojnim ciljevima Crne Gore i da će se ovim sredstvima unaprijediti lokalne ekonomije i podstaći ekonomski rast, ali i ekonomska otpornost. EIB kao finansijski ogranak EU ne djeluje samo u zemljama članicama već i na mnogo širim područjima, te tako ima mogućnost da bude prisutna i u Crnoj Goroj. Bliskom saradnjom sa EK i Delegacijom EU, Evropska investiciona banka spaja svoje zajmove sa donacijama i na taj način postiže optimalan finansijski paket. Podsjetio je da zaključno sa danas potpisanim Sporazumima finansijska podrška Crnoj Gori od strane EIB-a iznosi 144,5 miliona eura i naglasio da je prošle godine za razvoj malih i srednjih preduzeća i za sektor željeznice odvojeno 140 miliona eura. Najavio je da će do kraja godine biti još jedna donacija u iznosu od 3 miliona eura za izgradnju novog postrojenja prerade otpadnih voda u Bijelom Polju, čime će se investicije dodatno povećati.

Ministarstvo finansija

Potpisan je i Ugovor o donaciji Evropske investicione banke u iznosu od 1,5 miliona eura, za usluge nadzora nad izvođenjem radova na projektima po „Programu rekonstrukcija magistralnih puteva“. 

Ugovor su potpisali direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača u ime Ministarstva saobraćaja i pomorstva, i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Matteo Rivellini.
 
„Ideja nam je da u narednom periodu ozbiljno promijenimo sliku i stanje na crnogorskim putevima “, izjavio je direktor Parača i zahvalio se Vladi Crne Gore što je prepoznala izuzetno dobar program koji je uradila Direkcija za saobraćaj, i Evropskoj investicionoj banci na grantu koji će služiti kao tehnička podrška dobijanju kvalitetnog nadzora koji će pratiti realizaciju svih naših programa.

Ministarstvo finansija

Potpisivanju Ugovora je prisustvovala zamjenica šefa odsjeka za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Audrone Urbonaviciute  i poručila da su potpisani Ugovori veoma važni za Crnu Goru i EU i da će se uloženim sredstvima poboljšati putna mreža. „Program će poslužiti i za rehabilitaciju reformskih prioriteta u oblasti povezivanja i unaprijediti i ohrabriti politički dijalog sa EU“, zaključila je g-đa Urbonaviciute.

Izjave i fotografije potpisnika Ugovora možete preuzeti na serveru Vlade Crne Gore.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?