Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Drljević u Baru: Za napredovanje prema EU važno angažovanje lokalnih samouprava

Objavljeno: 28.11.2018. 22:38 Autor: KEI
Opština Bar je, sprovođenjem više projekata finansiranim iz EU fondova, pokazala da ima kapacitet da se izbori sa složenim procedurama i svojim građanima omogući da i u ovoj fazi pristupanja Evropskoj uniji osjete koristi tog procesa, poručeno je tokom posjete glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića toj opštini.

Drljević je, tokom posjete Baru razgovarao sa predsjednikom Opštine, Dušanom Raičevićem, učestvovao na javnoj debati „Uloga lokalnih samouprava u pristupnim pregovorima“, a potom sa učenicima Osnovne škole „Jugoslavija“ razgovarao o pristupanju naše države EU. Obišao je i projekat trilaterale Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora koji sprovodi Opšta bolnica „Blažo Orlandić“.

Glavni pregovarač je, na sastanku sa predsjednikom Opštine, istakao da Vlada vodi pristupne pregovore, ali da se napredovanje države prema EU ne odvija samo na nacionalnom nivou, već da zahtijeva sinergiju cijelog društva gdje lokalne samouprave zauzimaju značajno mjesto. Kako je kazao, sve opštine treba da iskoriste mogućnosti koje pregovori pružaju i kroz pretpristupne fondove ojačaju sopstvene kapacitete i infrastrukturu, a Opština Bar se može pohvaliti dobrom iskorišćenošću prednosti pristupanja EU.

KEI

„Opština Bar je, sprovođenjem više projekata finansiranim iz EU fondova, pokazala da ima kapacitet da se izbori sa složenim procedurama i svojim građanima omogući da i u ovoj fazi pristupanja EU osjete koristi koje članstvo u toj zajednici donosi. U periodu od 2007. sama Opština Bar učestvovala je u 4 projekta prekogranične saradnje, ukupne vrijednosti 8,5 miliona eura. Takođe, na teritoriji Opštine Bar se trenutno sprovodi još 11 projekata prekogranične i transnacionalne saradnje kroz koje su crnogorski partneri povukli oko 1,3 miliona eura“, istakao je Drljević.

Raičević je ukazao da je dobra saradnja Vlade i lokalnih zajednica od ključne važnosti za proces pregovora. Zahvalio je Kancelariji za evropske integracije na podršci Opštini Bar u dosadašnjem i daljem snaženju znanja i vještina za koje će ih pripremiti za buduće članstvo u EU. Istakao je da Opština Bar sprovodi jedan prekogranični projekat u oblasti maslinarstva, da su ove godine aplicirali sa osam projekata i da ih je u pripremi još sedam.

„Svjesni smo da su na putu prema EU pred nama brojni izazovi, prije svega mislim na otvaranje poglavlja 27, što će zahtijevati posvećenost kako sa centralnog, tako i lokalnog nivoa, kako bi značajno unaprijedili našu infrastrukturu i svi zajedno uticali na promjenu svijesti naših građana. Pored turizma, jedan od glavnih potencijala je sektor poljoprivrede i mislim da smo u prethodnom periodu na lokalnom nivou uspjeli edukovati poljoprivredne proizvođače, kako bi bili svjesni da prihvatanje međunarodnih standarda i načina prozvodnje znači plasiranje njihovih proizvoda na šire, evropsko tržište“, rekao je Raičević.

Drljević i Raičević su tokom javne debate, zajedno sa predstavnicom KEI Milenom Iličković, šeficama radnih grupa za poglavlja 13 i 27, Slavicom Pavlović i Ivanom Vojinović, kao i pregovaračicom za poglavlje 11, Radanom Damjanović, odgovarali na pitanja zainteresovanih o mogućnostima koje EU nudi opštinama, procedurama prijavljivanja projekata, koristima od budućeg članstva, s fokusom na oblasti poljoprivrede, ribarstva i životne sredine i klimatskih promjena.

Damjanović je rekla da je poglavlje 11 otvoreno 13. decembra 2016, ali da je proces evropske integracije u ovoj oblasti otpočeo mnogo ranije, donošenjem prve Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, kada se Crna Gora opredijelila za evropski put. Istakla je da je u toku rad na ispunjavanju završnog mjerila za zatvaranje poglavlja 11, koje se odnose na pripremu dokumenta za uspostavljanje kompleksne administrativne strukture.

KEI

Pavlović je rekla da država pokušava da pomogne razvoj sektora ribarstva, jer, kako je objasnila na primjeru u praksi, teško se može zamisliti razvoj turizma uz serviranje zamrznute ribe turistima. Istakla je da je raduje što predsjednik Opštine Bar shvata koliko je ovaj sektor važan i što će država u lokalnoj samoupravi imati partnera prilikom suočavanja sa izazovima, posebno kad je u pitanju problem luka i veza ribarskih brodova.
Vojinović je poručila da se nada da će Bar u predstojećem periodu, sa agilnom i ambicioznom lokalnom samoupravom, ponovo zauzeti mjesto najčistije crnogorske opštine i doprinijeti razvoju Crne Gore kao ekološke države. Podsjetila je da je poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih i najskupljih, ističući da posebnu vrstu teškoće predstavlja činjenica da Crna Gora mora u relativno kratkom vremenskom roku usvojiti standarde koje su zemlje članice EU gradile decenijama. Važan zadatak lokalnih samouprava u tom procesu je, kako je poručila, da pomogne u unaprjeđenju svijesti građana o značaju zaštite životne sredine.

KEI

Iličković je predstavila uspješne projekte koji su sprovedeni na teritoriji Bara, naglasivši odlične rezultate Luke Bar, koja je u periodu 2014-2020 kroz ukupno 9 projekata ostvarila podršku od više od 700 hiljada eura. Izdvojila je i projekat nabavke vrijedne medicinske opreme za Opštu bolnicu „Blažo Orlandić“, za rano otkrivanje melanoma kože, sluzokože i očiju, za koju je opredijeljeno oko 150 hiljada eura. Dodala je i da sama Opština Bar, kada je riječ o Ipi II (2014-2020) za sada učestvuje u jednom projektu evropske teritorijalne saradnje, ukupne vrijednosti 625 hiljada eura, kroz koji je ostvarila podršku u iznosu 87 hiljada eura, za projekat „Prekograničnom saradnjom za održivi razvoj i turizam, kroz valorizaciju ruralnog kulturnog nasljeđa i očuvanje prirodnih dobara u oblastima starih maslinjaka“.

Posjeta opštini Bar je dio aktivnosti „Evropski dan u tvom gradu“, koja se sprovodi u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evopska unija, a sprovodi UNDP.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?