Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

REAGOVANJE: Ekonomski laicizam političke stranke Demokratska Crna Gora

Objavljeno: 29.11.2018. 17:30 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
U nastojanjima da se umanje nesporni uspjesi koje je u prethodne dvije godine postigla Vlada, predstavnici Parlamentarnog bojkota pribjegavaju u saopštavanju neistina. Naime, politička stranka Demokratska Crna Gora je saopštila da je prosječena zarada u Crnoj Gori 2011. godine iznosila 515 eura, što nije tačno.

Godine 2011. prosječna neto zarada iznosila je 484 eura, dok je 2017. bila 510 eura. U prvih devet mjeseci 2011. godine ona je iznosila 485 eura, dok je u prvih devet mjeseci 2018. na nivou 510 eura. Ovo su pouzdani, javni i provjerljivi podaci.

A kada je u pitanju poređenje prosječnih zarada sa zemljama EU, premijer Marković je u okviru Premijerskog sata zapravo potencirao da je prosječna zarada u Crnoj Gori veća nego u svim zemljama Zapadnog Balkana, pa „čak i u odnosu na zemlje EU“, misleći pritom na poznate pojedinačne primjere.

U saopštenju političke stranke Demokratska Crna Gora netačna je i konstatacija da je Crna Gora po visini minimalne zarade iza svih članica EU. Ovo iz dva razloga:

Prvi – sve članice EU nemaju zakonom utvrđenu minimalnu zaradu (Austija, Italija, Danska itd.).

Drugi – praksa određivanja minimalne zarade (to znaju ozbiljni profesionalci) razlikuje se od države do države, pa se njena visina ne može upoređivati u apsolutnim iznosima. Minimalna zarada se obično upoređuje u odnosu na prosječnu zaradu u zemlji, pa ona u državama EU iznosi od 31 odsto do 55 odsto prosječne zarade.

Očigledno je političkoj stranci Demokratska Crna Gora osnovna literatura u poređenju ovog indikatora po zemljama bila sa interneta, i iz sadržaja namijenjenih laicima, a ne iz zvaničnih i priznatih dokumenata.

Zaključujemo – uprkos velikim ali zaludnim naporima da se umanje uspjesi Vlade, ne mogu se opovrgnuti podaci o ekonomskom rastu od 4,8 odsto u prvih šest mjeseci ove godine; značajnom povećanju BDP u odnosu na 2011. godinu; smanjenju stope siromaštva u odnosu na 2011. (Podaci Svjetske banke), a posebno o preko 25.000 zaposlenih više u odnosu na prvih devet mjeseci 2011, i oko 11.000 zaposlenih više u odnosu na početak mandata 41. Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?