Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin o Rezoluciji o „Podgoričkoj skupštini“: Vrijeme je da Crna Gora sa ponosom prihvati identitet po kojem je cio svijet prepoznaje

Objavljeno: 29.11.2018. 21:56 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Rezolucija koja je predmet današnje rasprave usmjerena je protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sjednici Skupštine Crne Gore povodom razmatranja Rezolucije o „Podgoričkoj skupštini“.

„Pravi smisao ove rezolucije, zato, ne treba tražiti u domenu formalnog prava, već u domenu moralne odgovornosti i obaveze da se zaštiti građanski i državni identitet Crne Gore,“ rekao je potpredsjednik Pažin.

Ocijenio je da je riječ o simboličkom činu, koji u vremenu kao što je ovo ima svoju punu opravdanost i predstavlja odraz zrelosti društva u zaključivanju jednog pitanja koje ne treba da bude ostavljeno kao opterećenje budućim generacijama.

„Sazrelo je vrijeme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, cio svijet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Njemačke zove Njemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vrijeme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas cio svijet prepoznaje,“ naglasio je potpredsjednik.

Objasnio je da to ni u kom slučaju ne znači odricanje od bogatstva kulturne, etničke i vjerske različitosti crnogorskog društva. „Naprotiv, ovo bogatstvo je definišući element državnog identiteta Crne Gore. Zato je nesporno da država ima obavezu da podrži afirmaciju posebnog identiteta i vrijednosti različitih kulturnih, etničkih i vjerskih zajednica kao bogatstva Crne Gore, ali samo ukoliko se time ne unižavaju vrijednosti drugih zajednica i zajednički crnogorski državni identitet,“ rekao je potpredsjednik.

Naglasio je da je pravo svakog u Crnoj Gori da njeguje i javno ispoljava identitet svoje zajednice. „Ali niko nema pravo da, na primjer, zbog svog crnogorskog, srpskog, bošnjačkog, muslimanskog, albanskog, hrvatskog ili drugog etničkog identiteta očekuje više prava od bilo kog drugog u crnogorskom društvu. Crna Gora koju smo izborili 21. maja 2006 godine, na sreću, nije takva država.“

Naveo je da je današnjoj generaciji crnogorskih građana pripala dužnost da napravi presudan emancipatorski korak, kao uslov društvenog jedinstva, koje je Crnoj Gori danas prijeko potrebno, ne radi obračuna sa istorijskim nepravdama, već zarad napretka i bolje budućnosti generacija koje dolaze. Ocijenio je da je rezolucija o Podgoričkoj skupštini koju je predložila vladajuća koalicija korak u tom pravcu.
         
Potpredsjednik Pažin je rekao da se današnja Rezolucija vrijednosno određuje o aktuelnim pokušajima razaranja crnogorskog državnog i građanskog tkiva, zastupanjem političke dokrtine koja u nelegalnim odlukama Podgoričke skupštine nalazi svoje utemeljenje.
   
„Ova retrogradna politika zagovara doktrinu po kojoj se identitet jedne etničke i vjerske zajednice želi nametnuti kao jedini pravi identitet čitave Crne Gore, ne čak ni kao države, već kao geografske oblasti koja sve svoje vrijednosti crpi upravo iz identiteta ove navodno superiorne etničke i vjerske zajednice,“ naveo je.
           
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
         
Jasno je, ocijenio je potpredsjenik, da inspiratori ovakve politike danas ne žele dobro ni Crnoj Gori ni okruženju. „Jasno je da ovakav politički stav, koji je više nego nego ogoljen u nedavnim javnim manifestacijama na kojima se slavilo nasljeđe Podgoričke skupštine, predstavlja negiranje građanskog bića naše države, kao najveće vrijednosti savremenog crnogorskog društva.“

Potpredsjednik je naglasio da se negiranjem crnogorskog građanskog, a time i državnog, identiteta, ne samo negiraju svi istorijski uspjesi Crne Gore, već se podrivaju i svi sadašnji i budući napori Crnogoraca svih vjera i nacija u izgradnji pravednog, bezbjednog i prosperitetnog društva.

„Sa druge strane, izgrađen državni identitet odraz je civilizacijske zrelosti jednog društva i odlika svih stabilnih i razvijenih demokratija, dok je insistiranje na suprotstavljenim vjerskim ili etničkim identitetima najčešća karakteristika retrogradnih politika i konfliktnih društava. Jasno je, dakle, da je izgradnja snažnog državnog identiteta, u kojem su različitosti bogatstvo, a ne izvor netrpeljivosti i tenzija, magistalni put napretka crnogorskog društva,“ saopštio je.

Potpredsjednik Pažin je pozvao poslanike da daju doprinos punoj afirmaciji crnogorskog građanskog društva i punom utemeljenju državnog identiteta Crne Gore. „Samo snažan državni identitet može da objedini sve različitosti crnogorskog društva i da generiše zajedništvo i energiju koja nam je danas potrebna u nastojanjima da budućim generacijama ostavimo bezbjedniju i prosperitetniju Crnu Goru – Crnu Goru koja ne brine o svom mjestu u svijetu i nema dilema o svom državnom identitetu. Vlada zbog toga podržava ovu Rezoluciju kao značajan simboličan doprinos ostvarenju ovog cilja,“ zaključio je potpredsjednik.
      
          
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
     
    
    
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?