Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan skup "DigitalON; Lideri liderima-iskustvo u digitalnoj transformaciji"

Objavljeno: 29.11.2018. 20:30 Autor: MJU

gov.me gov.me 

Poslovni skup "DigitalON; Lideri liderima-iskustvo u digitalnoj transformaciji" održan je u Podgorici u organizaciji Odbora za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore.

U uvodnom dijelu govorili su ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i predsjednik AMM-a, Budimir Raičković.

Ministarka Pribilović je istakla da proces reforme javne uprave, koji je započet u Crnoj Gori, mora pratiti savremene trendove razvoja koji podrazumijevaju transformaciju, ne samo sistema i procesa rada u javnoj upravi, već i promjene u kulturološkom i sociološkom sagledavanju uloge građana i privrede u društvu.

“U tom smislu, inovativne ideje su okosnica daljeg razvoja, a savremene tehnologije alat da se ove ideje sprovedu u djelo. Prihvatanje novih ideja i inovacija, kao i primjena ICT-a donosi veći nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija, odnosno doprinosi stvaranju efikasne i servisno orjentisane javne uprave“, istakla je ministarka Pribilović.

Ona je podsjetila da je Vlada Crne Gore prepoznala digitalni razvoj kao jedan od svojih prioriteta još 2003. godine donošenjem prve Strategije razvoja informacionog društva i nakon toga, u kontinuitetu je nastavljeno strateško planiranje u oblasti razvoja informacionog društva.

„U proteklom periodu uložili smo velike napore kako bi zaokružili zakonsku legislativu i uspostavili osnov za dalji razvoj elektronske uprave i informacionog društva“, kazala je Pribilović i napomenula da tokom ove godine na portalu eUprava uspostavljena je posebna cjelina za grupisanje informacija o biznis licencama, što je dovelo do povećanja broja elektronskih usluga na ukupno 564.

Takođe, ove godine pokrenuli smo razvoj elektronskih servisa koji će svim organima državne uprave omogućiti kreiranje u potpunosti zaokruženih elektronskih usluga. Radi se o jedinstvenim sistemima za naplatu administrativnih taksi i elektronskoj identifikaciji korisnika“, kazala je Pribilović.

Predsjednik AMM-a, Budimir Raičković, kazao je na skupu posvećenom digitalnoj transformaciji – DigitalON, da Crna Gora ima u digitalnom procesu i izazove i šanse.

„Izazovi su kako napraviti kvalitetnu strategiju, dobar regulatorni okvir, steći povjerenje u ovaj proces i podići infrastrukturu, a šanse su da se na najbrži mogući način možemo priključiti savremenim poslovnim trendovima“,kazao je Raičković.

On je kazao da proces digitalne transformacije nije samo servis ili podrška nego ozbiljna privredna grana pored turizma, energetike i poljoprivrede.

„Nemamo prevelike industrijske kapacitete u Crnoj Gori i treba da razmislimo i damo šansu mladim ljudima da ih podržimo u svim tim projektima i da budemo dio globalne zajednici i jako je bitno u tom procesu da su država i privreda partneri i da zajednički pronalaze rješenja, istakao je Raičković.

Poslovni skup DigITalON organizovan je u cilju razmjene iskustava i edukacije kroz primjere dobre prakse u primjeni digitalizacije u kompanijama, važnost uloge lidera i značaj elektronskih servisa, doprinosa „digitalnoj evoluciji" i pokretanju digitalne inicijative u raznim sektorima privrede - saobraćaju i logistici, turizmu, održivom razvoju i hotelijerstvu, proizvodnji, kao i boljem funkcionisanju usluga koje državni organi pružaju privredi i crnogorskom društvu.

Partneri skupa www.DigitalON.me su Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo ekonomije, Uprava za kadrove, Privredna komora CG, Poreska uprava i Uprava carina.

    
  
   

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?