Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Podrška institucijama kroz tri EU projekta vrijedna 2,24 miliona eura

Objavljeno: 03.12.2018. 20:20 Autor: KEI
Kapaciteti crnogorskih institucija za proces pristupanja Evropskoj uniji značajno su ojačani, a koordinacija unutar pregovaračke strukture poboljšana kroz tri projekta vrijedna ukupno 2,24 miliona eura, poručeno je na Danu otvorenih vrata u Kancelariji za evropske integracije.

Evropska unija finansirala je tokom protekle dvije godine tri projekta: Jačanje kapaciteta crnogorske uprave za proces pristupanja EU i instrument IPA II, Razvoj IT Portala za evropske poslove i Nabavka opreme.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da je kroz primjenu projekata pripremljen novi portal koji će omogućiti svima koji su dio pregovaračke strukture da kvalitetnije, efikasnije i brže prate proces usklađivanja crnogorskog zakonodavstva sa evropskim.

KEI

Takođe, kako je pojasnio, 20 crnogorskih institucija koje su direktno uključene u pregovarački proces dobilo je ekspertsku podršku, prevedeno je 30 hiljada stranica pravne tekovine EU na crnogorski jezik, rekonstruisana računarska mreža i nabavljena savremena tehnička oprema, koja uključuje i 75 računara.

„Svaki uspješno sproveden projekat i utrošen novac iz EU fondova doprinosi kvalitetu i dinamici našeg puta prema članstvu u EU i izgradnji crnogorskog društva po evropskim standardima i vrijednostima i, što je još važnije, po mjeri i potrebi naših građana. Zahvaljujem EU i Delegaciji EU na dosadašnjoj podršci i očekujem nastavak uspješnog partnerstva u pravcu ispunjavanja zajedničkih ciljeva“, rekao je glavni pregovarač.

KEI

On je zahvalio i timu ICE projekta koji je omogućio uspješnu realizaciju aktivnosti.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da projekti EU pomažu crnogorskoj administraciji da uspostavi adekvatne strukture, kao što su funkcionalne kancelarije sa savremenom opremom i informatičkim rješenjima, kao i da doprinose stručnom osposobljavanju i usavršavanju zaposlenih.

KEI

„Crnogorske kolege ne samo da vide evropske gradove na svojim zidovima, njih 35 je posjetilo evropske prijestonice kako bi saznali najbolje prakse EU u oblasti pravnog usklađivanja, prevođenja pravne tekovine EU, kao i implementaciji projekata. Više od hiljadu državnih službenika prisustvovalo je odgovarajućim seminarima i radionicama i obuci na radnim mjestima iz oblasti pristupnih pregovora i upravljanja pretpristupnim fondovima“, naveo je on.

KEI

Orav je ocijenio da Kancelarija za evropske integracije radi sjajan posao.

KEI

KEI

„Međutim, Kancelarija sama ne može uvesti Crnu Goru u EU. Taj zadatak je ogroman i zahtijeva veliko angažovanje ne samo državnih institucija, već i svih drugih aktera, odnosno društva u cjelini, uključujući skupštinsku opoziciju, civilno društvo, medije, biznis. Ova Kancelarija je srce procesa, ali nije jedino mjesto na kom se evropske integracije dešavaju. Proces integracije Crne Gore u EU dešava se i u Briselu, ali i crnogorskim opštinama, državnim ustanovama i organizacijama civilnog društva“, poručio je ambasador Orav.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE






Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?