Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović na Samitu CEI u Zagrebu: Proces proširenja EU – glavna pokretačka snaga pozitivnih promjena u regionu

Objavljeno: 04.12.2018. 17:18 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Vlada Republike HrvatskeVlada Republike Hrvatske
  
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović učestvovao je danas, 04. decembra, na Samitu Centralnoevropske inicijative, koji se održao u Zagrebu. CEI je najstarija i najveća regionalna inicijativa na prostoru Centralne i Jugoistočne Evrope, koja ima sedamnaest članica, a uspostavljena je 1989. godine u Budimpešti, kao prvo tijelo regionalne saradnje nakon okončanja Hladnog rata.

CEI djeluje u skladu sa motom „Regionalna saradnja za evropsku integraciju i održivi razvoj“, sa strateškim ciljem da podrži svoje članice koje nisu dio evropske zajednice na putu ka EU, kroz promociju evropskih vrijednosti i standarda i implementaciju malih i srednjih projekata kroz međuvladinu, parlamentarnu i poslovnu saradnju. Crna Gora je ovim regionalnim mehanizmom uspješno predsjedavala 2010. godine.

Domaćin ovogodišnjeg Samita, koji se održao na temu „Izgradnja sigurnosti, podsticanje ekonomije, omogućavanje prosperiteta“ je bio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Potpredsjednik Simović je u izlaganju na plenarnoj sesiji istakao da je Crna Gora u poslednjih 12 godina, od obnove nezavisnosti, jasno potvrdila posvećenost zajedničkoj akciji u okviru ovog regionalnog mehanizma. Kazao je da Inicijativa već skoro trideset godina predstavlja okvir za produktivnu saradnju u brojnim oblastima i saradnju koja je doprinosila zamahu za pozitivne promjene u regionu i otvaranju novih stranica naše zajedničke istorije.

Simović je istakao da je Crna Gora posvećeno radila i danas radi na uspostavljanju i jačanju povezanosti sa regionom Zapadnog Balkana, EU i šire i da je konstruktivna i iskrena uloga Crne Gore u ovim procesima prepoznata i smatramo je jednim od naših značajnih dostignuća.

„Naučili smo iz istorije da samo stabilan i siguran Zapadni Balkan podrazumijeva stabilniju i sigurniju Evropu. Stoga je sigurniji region u interesu svih naših međunarodnih partnera“, kazao je Simović i dodao da je Crna Gora svoje odgovore na izazove dala članstvom u NATO, posvećenošću i regionalnim liderstvom na putu EU integracija, snaženjem i podsticanjem regionalne saradnje, očuvanjem multietničkog sklada i posvećenom radu na ostvarivanju ekonomskog razvoja.
        
Vlada Republike HrvatskeVlada Republike Hrvatske
         
Simović je istakao uvjerenje da postoji jasan konsenzus da je proces proširenja glavna pokretačka snaga pozitivnih promjena u regionu. Potvrdio je spremnost Crne Gore da svoja iskustva i rezultate koje ostvaruje u integracionim procesima, partnerski podijeli sa svima.

U završnom dijelu obraćanja, potpredsjednik Simović je apostrofirao da ulazimo u ključni period za evropsku budućnost regiona. „Treba da budemo svijesni da društvene, ekonomske i bezbjednosne transformacije mogu donijeti velike mogućnosti našim društvima. Odlučni proces evropskih integracija, koji bi bio sproveden od strane regionalnih i EU lidera, pomogao bi regionu da riješi svoje bilateralne sporove, popuni regionalne i nacionalne sigurnosne praznine, poboljša vladavinu prava i podstakne ekonomsku transformaciju“, zaključio je Simović.

Na Samitu su potvrđena i usvojena četiri dokumenta: Smjernice i Pravilnik o radu CEI, Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana CEI za period 2018-2020 za 2018. godinu, Odluka o izboru Roberta Antonionea za novog generalnog sekretara CEI i Finalne liste projekata koji će se finansirati iz Fonda za saradnju u 2019. godini.

Održavanjem ovog Samita Hrvatska privodi kraju predsjedavanje CEI, a novi predsjedavajući je Italija.

Tekst obraćanja potpredsjednika Vlade Milutina Simovića na Samitu Centralnoevropske inicijative (pdf)

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?