Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Premijer Marković i ambasador Galip: Sve jača ekonomska saradnja Crne Gore i Turske

Premijer Marković i ambasador Galip: Sve jača ekonomska saradnja Crne Gore i Turske
Datum objave 10.12.2018 12:42 | Autor KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


 
Dobri politički i bilateralni odnosi Crne Gore i Turske obilježeni su i sve snažnijom ekonomskom saradnjom i porastom stranih direktnih investicija, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i turskog ambasadora Serhata Galipa, kojeg je premijer primio u oproštajnu posjetu.

„Crna Gora i Turska su prijateljske zemlje, naše političko razumijevanje je zaista na visokom nivou ali i naša ekonomska saradnja jača. Posebno me raduje činjenica da je robna razmjena značajno povećana u odnosu na prethodne godine“, kazao je premijer Marković.

On je istakao da je primjetno sve više turskih investitora koji ovdje imaju slobodu da posluju i čiji je kapital siguran. Na sastanku je bilo riječi i o privlačenju novih investicija i pokretanja proizvodnje u realnom sektoru. Ambasador Galip je istakao da je Turska na trećoj poziciji po SDI sa 44,3 miliona eura, a pozitivnim je ocijenio i povećanje izvoza iz Crne Gore u Tursku.

„Crnu Goru i Tursku veže i bogata istorija, a posebna kopča je značajna crnogorska dijaspora u Turskoj, što je dodatan kohezioni faktor naših odnosa“, rekao je premijer.

Predsjednik Marković je zahvalio na podršci Turske crnogorskim strateškim opredjeljenjima, kao i na brojnim aktivnostima Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u okviru izgradnje društvene i socijalne infrastrukture.

Premijer je kazao i da nakon ulaska u NATO, Crna Gora i Turska imaju priliku da sarađuju na većem nivou i u okvirima važnim za širu, globalnu, bezbjednost. Ambasador Galip je u tom kontekstu ocijenio da je uloga Crne Gore za primjer u regionu i šire.
 
KABINET PREDSJEDNIKA VLADE