Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Gledamo kako niču novi kilometri savremenih puteva, a pred nama su novi skijaški centri, nove škole, vrtići, rekonstruisane bolnice...

Objavljeno: 12.12.2018. 20:17 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
        
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas na Premijerskom satu da je Sjeverni region Crne Gore decenijama bio manje razvijen od preostala dva regiona, da su tu nerazvijenost karakterisali viša stopa nezaposlenosti, niži dohodak i niska stopa ekonomskog rasta, ali da smo nakon dvije godine i dosljednih mjera ekonomske politike, svjedoci da referentne analize pokazuju pozitivne pomake po svim navedenim aspektima.

„Danas već možemo gledati kako niču novi kilometri savremenih puteva, a pred nama su novi skijaški centri, nove škole, vrtići, rekonstruisane bolnice“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Premijer je rekao da je njegova Vlada posvećenost ravnomjernom regionalnom razvoju potvrdila u prethodne dvije godine i kroz iznos sredstava opredijeljenih za projekte na Sjeveru u okviru Kapitalnog budžeta, ali i u sektorskim budžetima, kao što je agrobudžet ili investicioni budžeti pojedinih ministarstava.

„Kada je u pitanju budžet Direkcije javnih radova i Direkcije za saobraćaj, za prethodne dvije godine za projekte na Sjeveru opredijeljeno je preko 81 milion eura. Na to treba dodati i značajna sredstva Investiciono razvojnog fonda, koji slijedi Vladine politike usmjerene ka dinamičnijem razvoju manje razvijenih opština, od kojih je najveći broj na Sjeveru. Ovaj razvojni fond tokom 2017. i 2018. godine za preduzetništvo i biznis u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak plasirao je oko 70 miliona eura, a ta sredstva generisala su 856 radnih mjesta. Osim toga, projekti na sjeveru finansirani su i kroz regionalni stambeni program, Investicioni okvir za zapadni Balkan, iz sredstava IPA fondova Evropske unije, i sredstava Evropske investicione banke“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Marković je nabrojao neke od projekata:

- U Bijelom Polju uređen je kompletan gradski trg, izgrađen je novi pješački most u Njegnjevu, rekonstruisana skupštinska sala, postavljena je rasvjeta na gradskoj zaobilaznici, izgrađen je gradski kolektor za otpadne vode u dužini od 5,5 km, a ulagano je značajno i u izgradnju seoske vodovodne mreže.

- U Beranama je izgrađen novi objekat sportske dvorane, rekonstruisana je ulica Đeda Vojvodića, a privodi se kraju izvođenje radova na postrojenju za tretman otpadnih voda sa priključnom kanalizacionom mrežom. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi skoro 13 miliona eura, od čega se 85 odsto finansira iz IPA fondova Evropske unije.

- U Mojkovcu je uređena pješačka, biciklistička i trim staza na saniranom prostoru nekadašnjeg jalovišta, a završena je i rekonstrukcija ulice Nemanjića.

- Ulagalo se i na Žabljaku, i to u izgradnju pristupne saobraćajnice i parkinga na Savinom kuku, a završen je i najveći dio radova na izgradnji akumulacije i dovođenju vode s Modrog jezera do Savinog kuka. Ta voda će služiti za vještačko osnježavanje, ali će u ljetnjem periodu biti od koristi poljoprivrednicima i ostalim žiteljima u naseljima Razvršje i Motički Gaj. Za narednu godinu na Savinom kuku predviđeno je i postavljanje nove žičare sa šestosjedom.
     
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
- U Pljevljima je izgrađeno kompletno postrojenje za tretman otpadnih voda sa kolektorom, ukupne vrijednosti 7 miliona eura, izgrađen je novi objekat Doma kulture vrijednosti preko million eura, dograđena je osnovna škola u Gukama i izgrađen Dom za stare, vrijednosti 2,7 miliona eura.

- U Petnjici je izgrađen savremeno opremljeni administrativni objekat, a ulagano je i u izgradnju seoskog vodovoda dužine 18,5 km, kao i u rekonstrukciju gradskih saobraćajnica i regulaciju potoka.

- U Rožajama je završena rekonstrukcija školske zgrade u Baću. Vlada je preko Ministarstva sporta, na zahtjev lokalne uprave, obezbijedila i sredstva za rekonstrukciju fudbalskog terena kod osnovne škole „25. maj“.

- Novi administrativni objekat za potrebe lokalne Uprave izgrađeni su u Andrijevici i u Gusinju, a sportski tereni su građeni i rekonstruisani u više opština.

Pored završenih projekata, radi se i dalje ne više lokacija – rekao je premijer i precizirao o kojim je projektima riječ.

- U toku je izgradnja regionalne stočne pijace u Beranama, gradske pijace u Rožajama, objekta „Kuća voća“ u Andrijevici, nove škole u Vojnom selu u Plavu, a u pripremi je izgradnja vrtića u Pljevljima i u Rožajama, osnovne i muzičke škole u Bijelom Polju, kao i izgradnja infrastrukture za biznis zonu u Mojkovcu.

- Paralelno sa izgradnjom, svjesni smo da razvoj treba da prati i očuvanje životne sredine, pa je između ostalog sanirano odlagalište otpada na lokacijama ˝Vasove vode˝ u Beranama, i ˝Zauglina˝ u Šavniku.

- U završnoj fazi je rekonstrukcija gradskog vodovoda ˝Krkori˝ u Andrijevici, kao i izgradnja vodovoda na seoskom području sa izvorišta Ćosovsko vrelo u opštini Rožaje, a u toku je sanacija nesanitarnog odlagališta u Plavu.

- Osim svakogodišnjih infrastukturnih projekata, Vlada je posebno posvećena realizaciji projekata razvojnog karaktera: izgradnji Ski centara na Bjelasici sa kolašinske, bjelopoljske i mojkovačke strane, ski centra na Žabljaku, Ski centra na planini Hajla u Rožajama, kao i valorizaciji ˝Đalovića pećine˝ u Bijelom Polju.

- Novo skijalište „Kolašin 1600”, nakon uloženih 13,5 miliona eura spremno će dočekati skijaše već ove sezone. Izgrađen je objekat bazne stanice, 4,6 kilometra staza, parking za posjetioce, i žičara sa šestosjedom. Ovo je tek prva etapa razvoja, jer planiramo i nabavku sistema za osnježavanje i izgradnju još jedne žičare, kojom će se ovaj prostor povezati sa skijalištem „Kolašin1450”, čime će se stvoriti potencijal kapaciteta 45 km skijaških staza, što Bjelasicu stavlja u rang velikih zimskih centara u regionu.

- Sredinom ove godine potpisani su i ugovori o izgradnji žičare-gondole od manastira Podvrh do Đalovića pećine, vrijedne oko četiri miliona eura, i žičare-šestosjeda na lokaciji Cmiljača, vrijedne osam miliona eura.
  
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Predsjednik Vlade je rekao da ga kao premijera posebno raduju pozitivne reakcije investitora na razvojne potencijale Sjevera. „Napominjem da smo nedavno potpisali nove ugovore o dugoročnom zakupu na osnovu kojih će se na lokalitetu 'Kolašin 1600', i na lokaciji nekadašnjeg vojnog odmarališta na Žabljaku graditi hotelski kapaciteti visoke kategorije. Zbog toga smo krajem 2017. godine formirali i državno preduzeće Skijališta Crne Gore sa sjedištem u Mojkovcu, kako bi sa tog prostora mogli kvalitetno da unapređujemo postojeću infrastrukturu, ali i da efekasnije realizujemo razvojne investicione politike. Dodatni podsticaj našim naporima daje izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar–Boljare koja će već sa Mateševom kao prvim odredištem, povezati resursima bogati Sjever sa centralnim i južnim regionom. Na to će se nadovezati nastavak izgradnje autoputa sa konačnim ciljem povezivanja sa evropskom mrežom autoputeva. Do kraja 2019. godine ulaganja u autoput preći će 500 miliona eura!“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Danijela Živkovića.

      
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?